To Μνημόνιο 3 και η περί όνου σκιά

Η… σκληρή διαπραγμάτευση με τον Φώτη ΔΗΜΑΡ συνεχίζεται προκειμένου να πειστεί για να υπογράψει το «σύμφωνο συμβίωσης» με την κυβέρνηση και σε αντάλλαγμα ίσως ένα… επίδομα γάμου. Λίγο από εδώ λίγο από εκεί θα τα βρούνε κι αν όχι με κάποιο τρόπο θα περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Κάτι ξέρουν οι ξένοι που το θεωρούν δεδομένο, μιλούν για την επόμενη ημέρα, για ένα νέο δάνειο, για νέο κούρεμα

κ.λπ. Και ίσως όλη αυτή η καθυστέρηση να σχετίζεται και με τις εκλογές στις ΗΠΑ καθώς ο Μπ. Ομπάμα δεν είναι καθόλου μα καθόλου σίγουρος ότι θα εκλεγεί.

Ωστόσο, μήπως τα νταραβέρια με τον Φ. Κουβέλη, ίσως εν γνώσει του, ίσως εν αγνοία του, γίνονται περί όνου σκιάς; Έχουμε καταλάβει όλοι ποια μέτρα περιλαμβάνει το Μνημόνιο 3 που θα περάσει από τη Βουλή; Κι έχουμε καταλάβει ότι το επίδομα γάμου είναι παρωνυχίδα μπροστά στον Αρμαγεδδώνα που μας περιμένει από τη νέα χρονιά;

Η κυβέρνηση ονόμασε τα μέτρα «πακέτο των 13,5 δις ευρώ», όμως ο τίτλος αυτός είναι επικοινωνιακός. Μνημόνιο 3 είναι και όποιος θέλει ας το αμφισβητήσει. Αυτό το Μνημόνιο θα κληθούμε να εφαρμόσουμε όλοι οι Έλληνες, ας ξέρουμε τουλάχιστον λίγα από αυτά που μας περιμένουν.

Διότι να είστε σίγουροι, υπάρχουν πολλά κρυφά σημεία τα οποία δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί πόσο σημαντικά είναι. Στην πορεία θα το καταλάβουμε.

Ας αφήσουμε λοιπόν το επίδομα γάμου που φυσικά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο ποσό κι ας πάμε στις άλλες αλλαγές:

Κατ’ αρχάς η κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας ανατρέπει τα πάντα.

Ο βασικός κατώτατος μισθός, οι ωριμάνσεις  και (ίσως) τα επιδόματα γάμου που σήμερα καθορίζονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση θα αντικατασταθούν από έναν μηχανισμό ελάχιστου μισθού έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Όταν εννοούμε διαβούλευση φανταστείτε έναν κακόμοιρο και απροστάτευτο εργαζόμενο σε μια χώρα με ανεργία 25% να συζητά με τον εργοδότη. Έχει την ήττα από χέρι.

Επίσης, οι τριετίες που… διασώζονται μετά τη σκληρή διαπραγμάτευση του κ. Στουρνάρα, είναι παγωμένες μέχρι να έρθει η ανεργία στο 10%, θα μείνουν δηλαδή για πάντα στο ψυγείο.

Σε ό,τι αφορά την αποζημίωση σε περίπτωση απολύσεων, η τελευταία πρόταση της τρόικας προβλέπει ότι για τους εργαζόμενους πάνω από 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη, στην αποζημίωση των 12 μισθών θα προστίθεται ένας μισθός για κάθε επιπλέον χρόνο (πέραν των 16), που δεν θα ξεπερνά όμως τα 2.000 ευρώ.

Ο χρόνος έγκαιρης προειδοποίησης (προκειμένου να καταβληθεί μόνο το 50% της αποζημίωσης), σύμφωνα πάντα με την τελευταία συμβιβαστική πρόταση, μειώνεται στους 4 μήνες (από 6 σήμερα). Ευκολότερες και φθηνότερες απολύσεις δηλαδή και σε όποιον αρέσει.

Για τα ειδικά μισθολόγια προβλέπεται μείωση κατά 2% για μισθούς έως 1.000 ευρώ, κατά 10% για μισθούς 1.001 έως 1.500 ευρώ, 20% για 1.501 έως 2.500 ευρώ, 30% για 2.501 έως 4.000 ευρώ και 35% για μισθούς 4.001 ευρώ και άνω. Κι αυτά προτού έρθει το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα το οποίο θα φέρει νέες περικοπές.

Λαίλαπα για τους σ

Keywords
Τυχαία Θέματα