Tο νέο ευρωκοστούμι που ράβουν η Μέρκελ με τον Σαρκοζί

Γίνεται όλο και πιο εμφανές το σχήμα ενός μεγάλου σχεδίου στο οποίο οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελπίζουν να συμφωνήσουν στις Βρυξέλλες για να ανακόψουν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οι βασικοί παίκτες στις διαπραγματεύσεις -η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο Γάλλος Πρόεδρος Nicolas Sarkozy, ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario

Monti και ο συμπατριώτης του Mario Draghi που ηγείται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επίσης ο Herman Van Rompuy, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- φαίνεται πως πλέον τραγουδούν τους στίχους του ίδιου τραγουδιού.

Οι ουσιαστικές λεπτομέρειες, πάντως, εξακολουθούν να είναι αντικείμενο έντονων διαπραγματεύσεων που ίσως συνεχιστούν μέχρι τη σύνοδο της Ε.Ε., στις 9 Δεκεμβρίου, όχι μόνο μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μικρότερα κράτη-μέλη.

Οι διαπραγματεύσεις αφορούν την επιτάχυνση της συμφωνίας γι’ αυτό που ο κ. Draghi περιέγραψε την Πέμπτη στο ευρωκοινοβούλιο ως «δημοσιονομικό συμβόλαιο» μεταξύ των 17 μελών της ευρωζώνης, την εφαρμογή πολύ αυστηρότερης πειθαρχίας στους προϋπολογισμούς και τον έλεγχο των χρεών στα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Η κ. Merkel και ο κ. Sarkozy υποσχέθηκαν ότι θα καταθέσουν κοινές προτάσεις για την αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης, την επόμενη εβδομάδα, αν και ακόμη δεν έχουν συμφωνήσει σε κάποια κρίσιμα θέματα, όπως για το εάν θα υπάρχει αυτόματη επιβολή κυρώσεων για τους παραβάτες των κανόνων.

Η αλλαγή της συνθήκης είναι αυτό που ζητά επίμονα η κ. Merkel, ώστε να προωθήσει τη δική της εκδοχή για τη δημοσιονομική ένωση έναντι πιθανών ενστάσεων από τους εταίρους της. Κέρδη για έναν ακόμη βασικό σύμμαχο, τον κ. Donald Tusk, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, αλλά και για τον κ. Mario Draghi.

Οι άλλοι δύο πυλώνες του πακέτου, τους οποίους παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι επίσης σαφείς επί της αρχής: συμφωνία για την ενίσχυση του προστατευτικού τείχους, που θα αποτρέπει τη μετάδοση της κρίσης και σε άλλα μέλη της ευρωζώνης, και σκληρά εθνικά μέτρα στα περισσότερα κράτη που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα στους τρόπους μόχλευσης των 440 δισ. ευρώ που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας τουλάχιστον σε διπλάσιο επίπεδο. Το ποσό αποδεικνύεται μικρότερο απ’ ό,τι ήλπιζαν αρκετοί.

Σε λίγες εβδομάδες, οι υπουργοί θα γνωρίζουν εάν οι ξένοι επενδυτές θα στηρίξουν οικονομικά τις προτάσεις τους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να παράσχει νέα πολεμοφόδια εάν τα μη ευρωπαϊκά του μέλη πειστούν να βοηθήσουν. 

Εθνικά μέτρα για τη μείωση των δαπανών, την αύξηση των φόρων και την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Monti τη Δευτέρα. Το πακέτο των μέτρων εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και επαναφορά ενός φόρου στην ακίν

Keywords
Τυχαία Θέματα