To νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κρίνει την επαναδιαπραγμάτευση

17:23 7/7/2012 - Πηγή: Antinews

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο, θα είναι το πρώτο βήμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με την τρόικα. Θα πρόκεται για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό τοπίο της χώρας με βασικό στόχο την ελάφρυνση των βαρών μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει ήδη κατατεθεί προς ενημέρωση στους τροϊκανούς και θα αποτελέσει μεγάλο κρας τεστ

για τις ευρύτερες αλλαγές που χρειάζεται το πρόγραμμα σταθερότητας. Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δε αντέχει άλλους φόρους και θα δώσει ισοδύναμα μέτρα που δε θα θίγουν τη φιλοσοφία του προγράμματος για «συμμάζεμα».

Εδώ θα φανεί και η ικανότητα αλλά και η θέληση του κ. Σαμαρά και του κ. Στουρνάρα να κάνουν πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις στους πολίτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο για τα φορολογικά, προβλέπεται:

Μείωση ΦΠΑ= ανάσα για τα νοικοκυριά
Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 23% στο 13% και εκτιμάται πως αυτό θα φέρει μειώσεις τιμών στα σερβιριζόμενα είδη (έτοιμα φαγητά, αναψυκτικά κτλ) και αναμφίβολα θα δώσει “ανάσα” στον τουρισμό.
Σταδιακά θα επιδιωχθεί και η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5%. Επίσης, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να μειωθεί ο ΦΠΑ και στα αγροτικά προϊόντα.

Αφορολόγητο
Η προγραμματική συμφωνία προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όσους, με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, κυρίως για τους μισθωτούς. Αν η πρόταση “περάσει” από την τρόικα, τότε το αφορολόγητο θα επιστρέφει στις 8.000€ από τις 5.000€ που είναι σήμερα. Αυτό, βέβαια, δεν το καλοβλέπουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Γι’ αυτό υπάρχει και εναλλακτικό σενάριο: να πάει στις 8.000€ ευρώ σταδιακά, έως το 2015. Αν πάρουμε το ΟΚ από την τρόικα, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.
Το τρίτο μέτρο της κυβέρνησης είναι η διεύρυνση της φορολογικής ταυτόχρονα με τη σταδιακή μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Εξετάζεται μια νέα κλίμακα, με 4 ή το πολύ 5 κλιμάκια.

Ενιαίος φόρος στα ακίνητα
Προωθείται η αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων (χαράτσι). Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι αυτό θα γίνει από 1/1/2013. Μαζί με το χαράτσι θα καταργηθεί και ο ΦΑΠ. Στη θέση τους, θα καθιερωθεί ένα ενιαίο τέλος ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει ΚΑΙ τις εκτός σχεδίου εκτάσεις αλλά και εκτάσεις που ανήκουν σε επαγγελματίες αγρότες. Το νέο ΕΤΑΚ θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.

Ηλεκτρονικό ποθεν έσχες και περιουσιολόγιο
Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν μια αναλυτική κατάσταση των περιουσιακών τους στοιχείων και μετά κάθε χρόνο να δηλώνουν τις αλλαγές. Πρέπει να δηλωθούν ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας.
Προτείνεται επίσης υποχρεωτική ηλεκτρονική

Keywords
Τυχαία Θέματα