WSJ: Οι ελληνικές εταιρίες ξαναμπαίνουν στην αγορά

Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση, αλλά ενώ είναι δύσκολο να βρεθούν δάνεια, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται τη ζήτηση των επενδυτών για την απόδοση με την έκδοση νέων ομολόγων, γράφει η Wall Street Journal.
Μετά από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας από το 2010, και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους το Μάρτιο του περασμένου έτους, τα ομολογιακά δάνεια είχαν σχεδόν στερέψει εξ ολοκλήρου. Τώρα το πρώτο ομόλογο της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. έχει τόσο

μεγάλη ζήτηση που επέσπευσε τη συμφωνία κατά μία ημέρα και κατάφερε να προσφέρει στους επενδυτές μια χαμηλότερη απόδοση από ό, τι αρχικά αναμενόταν, ενώ οι τραπεζίτες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η εταιρεία γυάλινων φιαλών Frigoglass συναντάται με τους επενδυτές, με σκοπό να κάνει το πρώτο ομόλογό της.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ήρεμη τώρα από ότι ήταν τα τελευταία χρόνια και ο κίνδυνος αθέτησης του χρέους της κυβέρνησης έχει χαλαρώσει. Όμως, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα φθηνών συμφωνιών για άλλους προβληματικούς δανειολήπτες που κάνουν ντεμπούτο, όπως η Ρουάντα την περασμένη εβδομάδα, αυτές οι νέες συμφωνίες αντικατοπτρίζουν κατά πάσα πιθανότητα την αναζήτηση ευκαιριών που προσφέρουν σχετικά καλές αποδόσεις. «Λαμβάνοντας υπόψη το τι συμβαίνει γενικά με τους κινδύνους σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η Ελληνικά Πετρέλαια μπορεί να πάρει αυτή τη συμφωνία» δήλωσε ο Suki Mann, στρατηγικός αναλυτής πιστώσεων στην Société Générale.
Η ΕΛΠΕ προσέλκυσε πάνω από € 2.75 εκατομμύρια από τη ζήτηση των πρώτων ομολόγων της. Το ύψος της έκδοσης αυξήθηκε στα 500 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ το εκτιμώμενο τοκομερίδιο θα κυμανθεί στο 8%.
Οι εταιρείες από τις πιο προβληματικές δημοσιονομικά χώρες της Ευρώπης έχουν επιστρέψει στην αγορά ομολόγων από όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε το περασμένο καλοκαίρι να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ, καθησυχάζοντας τους επενδυτές για τη διάλυση της ευρωζώνης και ενθαρρύνοντάς τους να αγοράσουν ομόλογα υψηλότερου κινδύνου.
Από τότε, ένα κύμα φθηνών μετρητών από τις κεντρικές τράπεζες, ιδίως μετά τα τελευταία μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε αυτό το μήνα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, έχουν ενθαρρύνει τους επενδυτές να κυνηγήσουν στοιχήματα υψηλότερης απόδοσης.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323528404578452672379185636.html?mod=WSJEUROPE_hpp_LEFTTopWhatNews

Keywords
Τυχαία Θέματα