«Αδειάζει» τον Άσαντ η Ρωσία;

Σε μια προσπάθεια να πάρουν τη Ρωσία με το μέρος τους, στο ζήτημα της Συρίας, οι δυνάμεις της Δύσης εξέδωσαν ένα πολύ «χαλαρό» προσχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τελικά η Μόσχα ενέδωσε χθες, συμφωνώντας να στηρίξει μια μη δεσμευτική ανακοίνωση, που εκφράζει την ανησυχία του Σ.Α., και απειλεί με περαιτέρω μέτρα, αν ο πρόεδρος Άσαντ δεν συμβαδίσει με το ειρηνευτικό σχέδιο δράσης που συνέταξε η Αραβική Ένωση, μέσω του Kofi Annan.
Η ρωσική διστακτικότητα στο να αφήσει τη Δύση

να κάνει ότι επιθυμεί στο ζήτημα της Συρίας, αντανακλά τους φόβους  από την σοβιετική εποχή, στο να απολέσει η Ρωσία έναν βασικό σύμμαχο σε μια περιοχή όπου αναδύεται μια νέα ισορροπία δυνάμεων.

Από την δεκαετία του 1970, η Μόσχα έχει στενές οικονομικές, πολιτικές, και στρατιωτικές σχέσεις με την κυβερνώσα ελίτ της Δαμασκού. Οι ρωσικές εταιρίες παραμένουν ο βασικός προμηθευτής οπλικών συστημάτων στο συριακό καθεστώς, ενώ η μόνη ρωσική ναυτική βάση στο εξωτερικό βρίσκεται στο λιμάνι της Tartus, στις μεσογειακές ακτές της Συρίας.

Το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έχασε έναν βασικό σύμμαχό του στη Μέση Ανατολή, όταν ανατράπηκε ο Καντάφι, αποτελεί έναυσμα για ακόμη στενότερες σχέσεις του με τον Άσαντ.

«Οι σχέσεις Ρωσίας και Συρίας αποτελούν απομεινάρι των παλιών σοβιετικών πολιτικών για την Μ. Ανατολή». Αυτό υποστηρίζει ο αναλυτής του Carnegie Moscow Center Aleksei Malashenko, συμπληρώνοντας πως «αν δεν είναι η Συρία του Άσαντ, τότε ποιος άλλος συμβαδίζει με την Μόσχα; Κανένας. Για αυτό και η απώλεια της Συρίας δεν μπορεί να γίνει εύκολα αποδεκτή από το Κρεμλίνο».
Μέχρι τώρα, η Μόσχα έχει προβάλλει δυο φορές βέτο σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που στήριζαν η Δύση και η Αραβική Ένωση. Οι αποφάσεις αυτές καταδίκαζαν την αιματηρή κατασταλτική πολιτική του Άσαντ,  που φέρεται να κόστισε τη ζωή σε 8.000 Σύριους μέχρι στιγμής. Παράλληλα με τα βέτο, η Μόσχα συνεχίζει να προμηθεύει με όπλα την Συρία.
Οι οικονομικές παράμετροι είναι σημαντικές, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές, η διατήρηση της πολιτικής επιρροής της Μόσχας στην περιοχή, παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην διατήρηση των καλών της σχέσεων με τη Δαμασκό. Ειδικά σε μια περιοχή όπου όλα άλλαξαν, μετά την αραβική άνοιξη.

«Οι πολιτικές παράμετροι είναι πια πιο σημαντικές από τις οικονομικές…», λέει ο αναλυτής Aleksandr Konovalov. «Υπάρχει σήμερα μια νέα ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ο ρόλος της Αιγύπτου μειώνεται».
Πρόσφατα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον του Άσαντ, κατηγορώντας τον για λάθη. Όπως είπε, η χώρα του στηρίζει απόλυτα την νέα απόφαση του ΟΗΕ, προσθέτοντας όμως, πως δεν συμφωνεί με τελεσίγραφα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ρωσική συνεργασία με την Δύση δυσκολεύει εξαιτίας του τρόπου χειρισμού της λιβυκής εξέγερσης από πλευράς ΝΑΤΟ και ΟΗΕ. Η Μόσχα ανησυχεί μη τυχόν και οι χώρες της Δύσης, όπως και οι αραβικές, προκρίνουν και πάλι μια λύση για τη Συρία, που δεν θα λαμβάνει υπόψη τις δικές της επιθυμίες.

Στην περίπτωση τ

Keywords
Τυχαία Θέματα