Αυξημένο ενδιαφέρον από πετρελαϊκούς γίγαντες για τον ορυκτό μας πλούτο

Καλά νέα αναμένονται σύντομα όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένει εντός του τρέχοντος Οκτωβρίου μια πρώτη εκτίμηση από τη νορβηγική εταιρία Petroleum Geo-Services (PGS) που έχει αναλάβει, από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης.

Οι

ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκτίμηση αυτή δεν αναμένεται να αφορά άμεσα τα εξορύξιμα αποθέματα υδρογονανθράκων στις υπό έρευνα περιοχές, αλλά το αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από πετρελαϊκές εταιρίες για την αγορά δεδομένων από τις έρευνες που θα πραγματοποιεί μέχρι το τέλος του έτους η PGS. Έτσι, η νορβηγική εταιρία αναμένεται να γνωστοποιήσει στην ελληνική κυβέρνηση τα αποτελέσματα των βολιδοσκοπήσεων για το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιριών, που με τη σειρά τους θα αναλάβουν τις έρευνες και την εξόρυξη υδρογονανθράκων στις εν λόγω περιοχές. Εκτιμάται ότι περίπου 10 πετρελαϊκές εταιρίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα του χώρου, ενδιαφέρονται για την αγορά των δεδομένων από την PGS.

Η εξέλιξη αυτή θα δώσει νέα διάσταση στο εγχείρημα της αξιοποίησης των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, καθώς θα στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Σ’ αυτό βέβαια συνηγορεί και το ότι η τιμή του πετρελαίου διεθνώς κινείται σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που κάνει πιο προσιτές τις δαπανηρές επενδύσεις για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε εκτενώς πριν από μία περίπου εβδομάδα κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι από το 2014 και μετά αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με στόχο μέσα στα επόμενα 15 χρόνια η Ελλάδα να μπορεί να καλύπτει έως και το 30% των αναγκών της σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής δεδομένα του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Διασυνδέσεις

Η PGS πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες σε συνολική έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και σε απόσταση 150 έως 400 χιλιομέτρων από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας και της νότιας Κρήτης, προκειμένου να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για να προχωρήσουν οι γεωτρητικές έρευνες και ακολούθως «να πιάσουν δουλειά τα τρυπάνια». Σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στα τέλη του 2012, θα πραγματοποιηθεί η επεξεργασία των δεδομένων από τις έρευνες αυτές, αλλά και όσων δεδομένων διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο που έχουν προκύψει από έρευνες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν στις εν λόγω περιοχές. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα περίπου του καλοκαιριού του 2013. Θα ακολουθήσει η διαδικασία για την πρ

Keywords
Τυχαία Θέματα