Αγώνας δρόμου στην Κύπρο για να αλλάξει η επαχθής συμφωνία

Αγώνα δρόμου προκειμένου να αλλάξει τους επαχθείς όρους της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ αλλά και να αντιστρέψει το κλίμα διάλυσης της Κύπρου, επιχειρεί η κυπριακή κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό δεν είναι τυχαία ούτε η πρόταση για μικρότερο κούρεμα των καταθέσεων ούτε και η διαρροή από τη Λευκωσία ότι ο Ν. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον Ολι Ρεν και με άνθρωπο της

Γερμανίδας Καγκελαρίου λέγοντας και στους δύο «Δεν ακούγατε όταν σε έλεγα ότι δεν έχω πλειοψηφία στη Βουλή. Πείτε τα χαιρετίσματα στη Μέρκελ».

Η προσπάθεια για σκλήρυνση της στάσης σε συνδυασμό με τη νέα πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης θα κρίνουν εν πολλοίς και την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή που καθόλου σίγουρο δεν είναι και πάλι ότι θα περάσει.

Φυσικά κρίσιμες είναι και οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το αποψινό Γιούρογκρουπ που γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Να θυμίσουμε ότι η νέα πρόταση προβλέπει: Μηδενική φορολόγηση για ποσά έως 20.000 ευρώ. Φορολόγηση 3% για καταθέσεις έως 100.000 (από 6,75% που ανακοινώθηκε το Σάββατο), Φορολόγηση 10% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Τέλος για καταθέσεις άνω των 500.000 ευρώ προτείνεται «κούρεμα» της τάξεως του 12,5%.

Ωστόσο, το ποσό που συγκεντρώνεται από την πρόταση αυτή είναι 5,5 δισ. ενώ οι Ευρωπαίοι ζητούν 5,8 δισ., δηλαδή υπάρχει κενό 300 εκατ. ευρώ. «Ας έρθουν οι Ευρωπαίοι να μας πουν από που θα τα βρούμε», ήταν η απάντηση της κυπριακής κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής ορίστηκε για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης, ενώ οι κυπριακές τράπεζες σε Κύπρο και Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστές, για να αποφευχθούν αναταράξεις.

Πιο συγκεκριμένα, το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο, με τραπεζική αργία, παρατείνεται για δύο ημέρες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, ενώ την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου περιμένει το σχετικό διάταγμα από το υπουργείο Οικονομικών.

Βεβαίως, δεν μπορεί να προχωρήσει και η απορρόφηση από ελληνική τράπεζα των υποκαταστημάτων εδώ στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή στη Λευκωσία η κατάσταση είναι έκρυθμη. Πολίτες διαδηλώνουν και βρίζουν τους πολιτικούς ενώ κατέβασαν τη σημαία από τη γερμανική πρεσβεία. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι δικηγόροι των Ρώσων καταθετών αναζητούν τρόπους να αποσύρουν άμεσα τις καταθέσεις τους.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρώσοι απεσταλμένοι του Πούτιν και μεγιστάνες κάνουν προτάσεις για εξαγορές τραπεζών με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα