Ακτινογραφία του πακέτου των μέτρων

Εμπροσθοβαρές και γεμάτο επώδυνες εκπλήξεις αποδείχθηκε τελικά το πακέτο των μέτρων της διετίας 2013-2014. Η αρχική αναλογία μεταξύ περικοπών δαπανών και αναζήτησης πρόσθετων φορολογικών εσόδων ανατράπηκε και οδήγησε στη δημιουργία ενός ενιαίου πακέτου παρεμβάσεων που φτάνει τα 13,8 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας μέτρα 10,1 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και άλλων 3,7 δισ. ευρώ από το σκέλος των εσόδων (έναντι 11,8 και 2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προηγούμενος σχεδιασμός). Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των μέτρων -και δη των επαχθών- θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος, καθώς για

το 2013 προβλέπονται εξοικονομήσεις συνολικού ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

«Το πακέτο είναι δύσκολο, αλλά κοινωνικά δίκαιο. Εξαιρούνται οι φτωχότεροι και ανάπηροι, ενώ οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα είναι 6,6 δισ. ευρώ τελικά», σχολίαζαν τις τελευταίες ημέρες κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις. Ωστόσο, το βάρος που καλούνται να σηκώσουν ευαίσθητες και ήδη πολλαπλά πληγείσες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι, είναι μεγάλο και ο υφεσιακός χαρακτήρας της πλειονότητας των μέτρων τα οποία απαρτίζουν το πακέτο δεδομένος.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο το γνωρίζουν καλά και έδωσαν μάχη για να αποφευχθούν πολλά από τα νέα σκληρά μέτρα, όμως προσέκρουσαν στις ισχυρές αντιρρήσεις της Τρόικας και κινήθηκαν με γνώμονα το ότι πρέπει πρώτα να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας έναντι των εταίρων της και να εγκριθούν τα μέτρα από τους δανειστές μας, ώστε να ανοίξει ταυτόχρονα ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο στοίχημα που θα κρίνει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και της χώρας είναι το αν οι εταίροι μας λάβουν άμεσα αποφάσεις που θα επιτρέψουν να τονωθεί η ρευστότητα τόσο στα δημόσια ταμεία όσο και στην αγορά και αν η κυβέρνηση θα μπορέσει στη συνέχεια να επιδείξει γρήγορα επιτεύγματα στο μέτωπο της ανάπτυξης, προχωρώντας σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων κ.λπ.

——————————–

ΠΙΝΑΚΑΣ

Η «ακτινογραφία» του πακέτου των 13,8 δισ. ευρώ

 Μέτρα 

Δημοσιονομική απόδοση

τη διετία 2013-2014

 

 

 

1

 

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

3,7 δισ. ευρώ

Κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκναΦορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών ως νομικών προσώπωνΑύξηση των φόρων στους ναυτικούς

 

Φορολόγηση των καθαρών εισοδημάτων των αγροτών βάσει βιβλίων και στοιχείων με 6%

 

Εξομοίωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών για παλιούς και νέους ασφαλισμένους

 

Μείωση των επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες

 

Μείωση των επιστροφών Ειδικού Φόρου Κατανάλωση
Keywords
Τυχαία Θέματα