Άμεσα μέτρα για την ανάκαμψη της Οικονομίας

Στην Ελλάδα του 2012 και της δημοσιονομικής κρίσης η κυβέρνηση αγωνίζεται να λάβει ισοδύναμα μέτρα. Ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να λαμβάνει «δώρο» από το δημόσιο την ανεργία και την ύφεση, ενώ ταυτόχρονα καλείται να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, όταν αυτοί που, υποτίθεται, είχαν αναλάβει την υποχρέωση  να «βάλουν πάτο στο βαρέλι», το μόνο που κατάφεραν ήταν να επιβάλλουν υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να ισοπεδώσουν ολόκληρους κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας.

Τα χέρια της κυβέρνησης

δεν είναι λυμένα, είτε γιατί οι εταίροι συνεχίζουν να έχουν ταμπού με το δημόσιο, είτε γιατί η τρόικα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ορισμένα από όσα συμβαίνουν. Υπάρχουν όμως μέτρα που μπορούν να ληφθούν χωρίς δημοσιονομικό κόστος, τα οποία  θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της αγοράς και κατ’ επέκταση των εσόδων του κράτους.

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΑΝΕΡΓΟΥ

Με δεδομένη την υψηλή ανεργία αλλά και την αδυναμία των επιχειρήσεων, προτείνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται άνεργοι με αποδοχές 40% αυξημένες σε σχέση με το επίδομα ανεργίας. Η επιχείρηση δεν θα είναι υπόχρεη στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και μοναδική της υποχρέωση θα είναι η διατήρηση των υπαρχόντων ασφαλισμένων εργαζόμενων για όσο χρονικό διάστημα συμμετέχει στο πρόγραμμα αναδοχής ανέργου. Ο εργαζόμενος καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΟΑΕΔ όπως γίνεται όταν επιδοτείται.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μειώνεται ο αριθμός των ανέργων και αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη σε σχέση με το επίδομα ανεργίας.

Δίνεται τέλος στο φαινόμενο «μαύρης» εργασίας επιδοτούμενων ανέργων. Η επιχείρηση δεν έχει λόγο να μην δηλώνει τον εργαζόμενο και έτσι εξοικονομείται από το κράτος το επίδομα ανεργίας.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να προσλάβουν εργαζόμενους αλλά διστάζουν λόγω του υψηλού κόστους που προκύπτει από τις ασφαλιστικές εισφορές «απελευθερώνονται».

 2. ΕΝΟΙΚΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Α. Προτείνεται η εφαρμογή μείωσης των ενοικίων κατά 25%-35% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 και σε περίπτωση διαφωνίας του ιδιοκτήτη του ακινήτου να προσφεύγει αυτός στη δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει με τα ακίνητα που χρησιμοποιεί το δημόσιο.

Β.  Δυνατότητα συμψηφισμού των ενοικίων που έχουν δοθεί ως εγγύηση με τρέχοντα ενοίκια. Οι εγγυήσεις δεν έχουν φορολογηθεί και έτσι δεν προκύπτει φορολογικό θέμα. Ενδεχόμενη σύνδεση του μέτρου με οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Άμεση οικονομική «ανάσα» για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες χωρίς τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Ρευστότητα που στις περισσότερες περιπτώσεις ισοδυναμεί με ενοίκια δύο μηνών λόγω συμψηφισμού.

Δυνατότητα πληρωμής οφειλών ή μέρος αυτών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

3. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Είναι γεγονός πως ακόμη και στη σημερινή εποχή της κρίσης υπάρχουν επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορεί λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα να προκαταβάλλονται οι εισφορές του έτους με έκπτ

Keywords
Τυχαία Θέματα