Αν κ. Παπανδρέου δεν μπορεί άλλο, τότε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


του Κώστα Ροδινού

Ο  κ. Παπανδρέου πρέπει, επιτέλους, να απαντήσει στον ελληνικό λαό, με τρόπο ξεκάθαρο, σ΄ ένα πολύ απλό ερώτημα. Και η απάντηση είναι μονολεκτική. Μπορεί να κυβερνήσει; Δεν έχει σημασία αν κουράστηκε, αν απογοητεύτηκε, αν βαρέθηκε, αν θέλει περισσότερο χρόνο για να επιδίδεται στο αγαπημένο του άθλημα, το κανό. Αυτά αφορούν στον ίδιο. Είναι προσωπικές του υποθέσεις. Όχι του Ελληνικού λαού.

Αν, λοιπόν, η απάντηση είναι, «ναι», δηλαδή μπορεί να κυβερνήσει,

τότε όλα αυτά που περιγράφουν ως σκέψεις και προθέσεις του, τα ΜΜΕ του «εθνικού μας εργολάβου», είναι άνευ αντικειμένου. Ο κ. Παπανδρέου είναι μόλις δυο χρόνια πρωθυπουργός, την δεδηλωμένη την απολαμβάνει, επομένως, πού βρίσκεται το πρόβλημα; Ποιος τον εμποδίζει να κυβερνήσει; Απ’ ότι γνωρίζω, ουδείς! Άρα για ποιο λόγο παρακαλάει κάθε λίγο και λιγάκι την αντιπολίτευση και μας …απειλεί με πρωτοβουλίες! Ας κυβερνήσει, επιτέλους! Γιατί  με τέτοια καμώματα ξεφτιλίζει τον θεσμό του πρωθυπουργού της χώρας. Εκτός και αν θέλει να …αποδράσει.

Αν, πάλι η απάντηση στο ερώτημα είναι «όχι», δηλαδή ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και να διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας, τότε γιατί κουράζεται; Τόσους Συνταγματολόγους έχει δίπλα του, δεν συμβουλεύεται κανέναν; Το Σύνταγμά μας  προβλέπει λύσεις!

Αν, λοιπόν, ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί άλλο, τότε να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να υποβάλλει την παραίτηση του. Το προβλέπει το άρθρο 37 παρ. 2 του Συντάγματος. Ο ΠτΔ  θα αναθέσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης σε όποιον υποδείξει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό,  θα επιδιώξει το σχηματισμό οικουμενικής. Αν δεν τελεσφορήσει και η τελευταία προσπάθεια, η χώρα οδηγείται σε εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Αν, ο Πρωθυπουργός αισθάνεται, ότι δεν έχει τη δεδηλωμένη, μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αρθρο 84, παρ, 1 του Συντάγματος.

Αν ο Πρωθυπουργός, αισθάνεται ότι δεν έχει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, τότε μπορεί να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές «για να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας»,  Αρθρο 41, παράγραφος 3 του Συντάγματος.

Προφανώς τον κ. Παπανδρέου δεν το …εξυπηρετεί καμιά από τις λύσεις που προβλέπει το Σύνταγμα. Είπε, λοιπόν, να το …υποκαταστήσει με εξωθεσμικές παρεμβάσεις.  Και έβαλε τους  δοκιμασμένους φίλους του να διοχετεύουν σενάρια, που αγγίζουν τα όρια Συνταγματικής εκτροπής. Εμφανίζουν ένα πρωθυπουργό, αντί να κυβερνάει τη χώρα, να αναζητά μεθόδους για να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση στους σχεδιασμούς του και να την …υποχρεώσει να συγκυβερνήσει! Αυτά είναι πρωτόγνωρα και πρωτάκουστα πράγματα! Δεν τα έχει αποτολμήσει κανένας άλλος Πρωθυπουργός! Προσβάλλουν τη δημοκρατία μας.  Η αντιπολίτευση έχει θεσμικό ρόλο και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Ο ρόλος της δεν μπορεί ούτε να καταργηθεί, ούτε να υποκατασταθεί. Αλλιώς δεν έχουμε δημοκρατία! Εκτός, και αν ο κ. Παπαν

Keywords
Τυχαία Θέματα