Ανοχύρωτη η Ελλάδα στα κύματα λαθρομεταναστών

Την ώρα που το μεταναστευτικό φιγουράρει ψηλά σε όλα τα προγράμματα των κομμάτων ως το θέμα που, μαζί με την οικονομία, «καίει» περισσότερο τους Έλληνες, η εικόνα που κατέγραψε κλιμάκιο συνδικαλιστών αστυνομικών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο είναι αποκαρδιωτική.

Η δύναμη των συνοριοφυλάκων δεν επαρκεί ούτε για τη στοιχειώδη φύλαξη με συνέπεια οι αστυνομικοί να εξαντλούνται στη διαχείριση της λαθρομετανάστευσης (καταγραφή, σίτιση, χορήγηση εγγράφων) χωρίς να υπεισέρχονται στην αντιμετώπισή της.

Στα κέντρα κράτησης σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονται εξεγέρσεις από κρατουμένους που

στοιβάζονται κατά εκατοντάδες σε μερικές δεκάδες τετραγωνικά. Στο Τυχερό του Έβρου ένας από τους παράνομους μετανάστες δάγκωσε την περασμένη Κυριακή έναν αστυνομικό, ο οποίος μαζί με μόλις τρεις ακόμα συναδέλφους του φύλαγε περίπου 300 άτομα που ξεσηκώθηκαν.

Τα οχήματα με τα οποία γίνονται οι μεταγωγές έχουν σαπίσει, ενώ πολλά από τα υπηρεσιακά τζιπ βρίσκονται ακινητοποιημένα για εβδομάδες σε συνεργεία. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κατασκευή του πολυδιαφημισμένου φράχτη του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τη μακέτα που είχε δώσει προ μηνών στη δημοσιότητα ο κ. Παπουτσής, καθώς τελικά θα κατασκευαστεί ένας πολύ πιο απλός και διάτρητος φράχτης.

Τέσσερις αστυνομικοί για τη φύλαξη 400 κρατουμένων

Πριν από 12 χρόνια, το έτος 2000, έγιναν για τελευταία φορά προσλήψεις συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Έκτοτε οι εκκλήσεις για ενίσχυση των δυνάμεων πέφτουν στο κενό. Σήμερα υπηρετούν στην «κερκόπορτα» του Έβρου λιγότεροι από 400 μόνιμοι αστυνομικοί, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες για περιπολίες στα σύνορα, επιτήρηση των κέντρων κράτησης και γραφειοκρατική δουλειά.

Οι κενές οργανικές θέσεις με τα δεδομένα του 2000 -όταν η λαθρομετανάστευση δεν είχε γιγαντωθεί- είναι 60. Οι ηγεσίες της Αστυνομίας τη δεκαετία που μας πέρασε δεν επέτρεπαν ούτε τις μεταθέσεις ανδρών στα σύνορα, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης δυνάμεων στην Αθήνα υπό το πρίσμα της έξαρσης της εγκληματικότητας.

Το αποτέλεσμα είναι τα κέντρα κράτησης στο νομό, τα οποία φιλοξενούν από 200-400 αλλοδαπούς, να φυλάσσονται από μόλις τέσσερις αστυνομικούς το καθένα.

Οι υγειονομικές συνθήκες είναι άθλιες και για το λόγο αυτό ξεσπούν κάθε λίγο εξεγέρσεις. Στην τελευταία από αυτές πριν μία εβδομάδα λίγο έλειψε να δραπετεύσουν από το κέντρο του Τυχερού εκατοντάδες λαθρομετανάστες. «Κινδυνεύουν και οι αστυνομικοί από μεταδοτικές ασθένειες, και οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Σε χώρο στον οποίο αναλογούν 200 άτομα στοιβάζονται 400», λέει στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ.

Έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, αρκετές περιπτώσεις μεταναστών που μεταφέρθηκαν μέσα στο 2012 στο νοσοκομείο εσπευσμένα από βαριές ασθένειες που προκλήθηκαν από τις κακές συνθήκες διαβίωσης.

ΦΡΑΧΤΗΣ : Κατασκευάζονται 250 μέτρα από τα 10 χιλιόμετρα

Keywords
Τυχαία Θέματα