Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο κούρεμα άφησε ο Γ. Στουρνάρας

To λάθος του ΔΝΤ και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, μεταφέρθηκε και στη Βουλή όπου συγκρούστηκε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Γ. Στουρνάρα που απάντησε στην ερώτησή του.

Ο υπουργός Οικονομικών για πρώτη ίσως φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέου

κουρέματος του ελληνικού χρέους αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται στην τελευταία δανειακή σύμβαση.

Επίσης, επιτέθηκε με… τακτ στον ‘Ολι Ρεν για τις πρόσφατες δηλώσεις του τονίζοντας: «Εγώ βέβαια έθεσα το θέμα στο Eurogroup αλλά και πολύ νωρίτερα από όταν έγινε η παραδοχή από τον κ.Μπλανσάρ», είπε ο Γ. Στουρνάρας που αναφερόμενος ειδικά στην πρόσφατη απάντηση του ‘Ολι Ρεν είπε: «Και βέβαια ο κ. Ρεν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι για την όλη ύφεση ευθύνεται μόνο η Ελλάδα». Αναφερόμενος στο λάθος και τη διαπραγμάτευση τόνισε: «Φυσικά και δεν είναι ακαδημαϊκή συζήτηση. Διαστρεβλώσατε όμως όσα είπα. Διότι είπα ακριβώς ότι το θέμα δεν είναι ακαδημαϊκό γι΄ αυτό και ζήτησα κοινή δήλωση των τριών μερών, (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Την οποία δεν πήρα. Φυσικά και θεωρώ ότι είναι σημαντικό το θέμα του πολλαπλασιαστή. Ένα μεγάλο ποσοστό του λάθους είναι δικό μας. Μεγάλη ευθύνη όμως έχουν και οι εταίροι μας γιατί αντελήφθησαν πολύ αργά ότι η ευρωζώνη έχει προβλήματα αρχιτεκτονικής και ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα το πρόβλημα». Διαβεβαίωσε πάντως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει νέα μέτρα μείωσης μισθών, αλλά αντιθέτως μέτρα αναδιοργάνωσης του κράτους και αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με το γνωστό ύφος του ξερόλα, κατηγόρησε τον Αν. Σαμαρά για «λιποταξία» από την «ώρα του πρωθυπουργού» ζητώντας από το προεδρείο να εξετάσει ακόμη και την προοπτική κατάργησης της σχετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

«Έχω καταθέσει 8 επίκαιρες ερωτήσεις και ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να απουσιάζει», σημείωσε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Για το λάθος και την επαναδιαπραγμάτευση είπε: «Όχι μόνο δεν θέσατε το θέμα, αλλά το χαρακτηρίσατε ακαδημαϊκή συζήτηση. Είναι ακαδημαϊκή συζήτηση ότι έχουμε 1,5 εκατομμύρια ανέργους», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Σέβομαι ότι είστε ακαδημαϊκός αλλά όταν ασχολείστε με εφαρμοσμένη πολιτική πρέπει να είστε πιο προσεκτικός».

Κάλεσε δε τον υπουργό να απαντήσει εάν συμφωνεί με την άποψη του κ. ‘Ολι Ρεν ότι οι συνέπειες του λάθους πολλαπλασιαστή είναι «οριακές και άνευ σημασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα