Αντιδράσεις από την απόφαση της Τουρκίας για περαιτέρω στρατιωτική δράση

To Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε πριν από μερικές ώρες την περαιτέρω στρατιωτική δράση κατά της Συρίας, ενώ η Τουρκία ξεκίνησε τη δεύτερη μέρα βομβαρδισμών στόχων εντός της Συρία, απαντώντας σε μια επίθεση με όλμους που σκότωσε πέντε πολίτες.

Το μέτρο αυτό, το οποίο κυρώθηκε μετά από αρκετές ώρες σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στην πρωτεύουσα Άγκυρα, επιτρέπει τις διασυνοριακές επιδρομές, αν και ανώτεροι αξιωματούχοι επέμειναν ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ

στην Τουρκία δεν θέλουν πόλεμο με τους Άραβες γείτονές τους -μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να μετατρέψει τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας σε μια περιφερειακή σύγκρουση με διεθνή συμμετοχή.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο Πρακτορείο Anatolian News, η απόφαση ανέφερε: «Η συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία επηρεάζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και τώρα η κλιμακούμενη εχθρότητα επηρεάζει την εθνική μας ασφάλεια». Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν στόχους μέσα στη Συρία, σε αντίποινα για την επίθεση με όλμους μια μέρα νωρίτερα, όταν σκοτώθηκαν πέντε πολίτες στην Τουρκία. Τοπικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έγιναν τουλάχιστον 10 τουρκικοί βομβαρδισμοί στη Συρία μετά τα μεσάνυχτα, κοντά στην συνοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ, σε ένα ιστορικό ρήγμα όπου η σύγχρονη Τουρκία συνορεύει με αραβικά εδάφη που κάποτε αποτελούσαν μέρος του Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν μέχρι την αυγή με τέσσερις ακόμα επιθέσεις ως τις 6:45 π.μ. Ομάδες ακτιβιστών στη Συρία δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί σκότωσαν αρκετούς κυβερνητικούς στρατιώτες.

Οι ανταλλαγές πυρών δόνησαν μια περιοχή που φοβάται ότι η κλιμάκωση της βίας στη Συρία θα επεκταθεί και σε γειτονικές χώρες. Ο Ιμπραήμ Καλίμ, ανώτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία δεν θέλει πόλεμο με τη Συρία. Όμως, η Τουρκία είναι σε θέση να προστατεύει τα σύνορά της και θα προβεί σε αντίποινα όταν είναι απαραίτητο. Σε άλλο μήνυμα γράφει: «Οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν». Η διαβεβαίωση ήρθε καθώς οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης που στηρίζουν την Τουρκία στην υποστήριξη των επαναστατικών δυνάμεων στη Συρία προσπάθησαν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να βγει η σύγκρουση στα σύνορα εκτός  ελέγχου.

Η Κάθριν Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέκρινε τη Συρία για την βομβιστική επίθεση της Τετάρτης, αλλά ζήτησε αυτοσυγκράτηση «από όλες τις πλευρές». Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χαγκ δήλωσε ότι η απάντηση της Τουρκίας ήταν «κατανοητή, καθώς έγινε μια εξωφρενική πράξη: Τούρκοι πολίτες να σκοτωθούν στο εσωτερικό της Τουρκίας από τις δυνάμεις μιας άλλης χώρας. Και πρόσθεσε στο Reuters: «Γι ‘αυτό και εκφράζουμε την έντονη αλληλεγγύη μας στην Τουρκία, αλλά δεν θέλουμε να δούμε μια κλιμάκωση αυτού του περιστατικού ».

Το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει και η Τουρκία και του οποίου το καταστατικό προβλέπει  σε ορισμένες περιπτώσεις συλλογική δράση, όταν ένα από τα μ

Keywords
Τυχαία Θέματα