ΑΟΖ και Κυπριακό στην ατζέντα της επίσκεψης Σαμαρά στην Κύπρο

Το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες που διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.  Στη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, συζητήθηκαν

τόσο το Κυπριακό όσο και το ζήτημα των ερευνών για φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι παρακολουθεί στενά το θέμα αυτό και είχε μια εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο Χριστόφια. «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ ο αείμνηστος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Άλλωστε, ανέφερε, ο κοινός αυτός παρονομαστής της ύπαρξης υποθαλάσσιου πλούτου για τις δύο χώρες, «δείχνει και το βάθος μιας κοινής στρατηγικής που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στα ζητήματα αυτά της οικονομίας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι ο αγώνας της Κύπρου «πρέπει να δικαιωθεί για μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή προσωπικότητα και, βεβαίως, τον τερματισμό της ξένης κατοχής».

Στη συνέχεια ο κ.Σαμαράς συναντήθηκε με το πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συζητήσαμε την πλήρη γκάμα των θεμάτων που υπάρχουν. Από τις συνομιλίες, τις προοπτικές και την ανάληψη, το δεύτερο εξάμηνο της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχόμαστε να πάει καλά και πρέπει να πάει καλά.  Συζητήσαμε, ταυτόχρονα, το μεγάλο θέμα της ΑΟΖ, που συνδέεται με μια σύζευξή με την Ελλάδα στο μέτρο που δημιουργείται ένα μέτρο βάθους, στρατηγικό οικονομικού τύπου για τις δύο χώρες.  Αυτά με δύο λόγια ήταν τα θέματα στα οποία η συζήτηση περιεστράφη».

 

 

Ο κ. Σαμαράς πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο όπου έφτασε χθες το απόγευμα προσκεκλημένος του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού .

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις του πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας με την υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου και το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.      

Keywords
Τυχαία Θέματα