Από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο φόρος στα ακίνητα

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του antinews για τη φορολόγηση των εφοπλιστών καθώς το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει έκτακτο φόρο για τα έτη 2014,2015 και 2016 από τα οποία συνολικά το κράτος θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων προβλέπει μόνιμη φορολόγηση από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα αστικά ακίνητα (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα , από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα,

1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια αλλά και συμπληρωματικό φόρο με αφορολόγητο 300.000 ευρώ και συντελεστές που ξεκινούν από 0,1 έως και φτάνουν το 1%. Ακόμη προβλέπει τα εξής:

- καταργείται από την 1.1.2016 η φοροελάφρυνση για κατοίκους και επιχειρήσεις σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

- διατηρούνται φοροαπαλλαγές μόνο για μικρές επιχειρήσεις που παράγουν ρεύμα με φωτοβολταϊκά και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο real estate.

- μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης στο 3% από 1/1/2014

Όσοι έχουν γιαπιά και ημιτελείς οικοδομές θα φορολογηθούν με έκπτωση σε σχέση με τους υπολοίπους ιδιοκτήτες.

Επίσης θα γλιτώσουν από φόρο, όσοι αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής του φόρου. Η απαλλαγή θα κυμαίνεται από 50% έως και 100%, ανάλογα με την περίπτωση και πόσα από τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος καλύπτει ο υπόχρεος.

Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση για:

1) Όσους φορολογούμενους κατέχουν μονοκατοικίες μεσαίας αξίας σε αστικές περιοχές και αγροτεμάχια σε περιοχές εκτός σχεδίων πόλεων θα πληρώνουν με το νέο σύστημα περισσότερο φόρο.

2) Τα οικόπεδα θα φορολογούνται πλέον εις διπλούν, και με τον κύριο και με τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ με το ισχύον σήμερα σύστημα επιβαρύνονται μόνο με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

3) Τα αγροτεμάχια θα φορολογηθούν για πρώτη φορά, ενώ μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονταν.

4) Οι έχοντες ακίνητη περιουσία μεσαίας αξίας, λίγο μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ, αποτελούμενη από μονοκατοικίες, οικόπεδα θα πληρώσουν επίσης σημαντικά αυξημένους φόρους. Ακόμη το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση των κινήτρων απόσυρσης για ένα ακόμα έτος , μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών αλλά και απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα