«Απόφαση για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 Νοεμβρίου, θα υπάρξει συνολική απόφαση για την Ελλάδα, ενώ ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου Ολι Ρεν υποβάθμισε χθες τη σημασία φημών, ψιθύρων και σεναρίων περί αναβολής για αργότερα μέσα στο μήνα των αποφάσεων.

Μέσα σε λίγες ώρες, αρχικά ο Ολι Ρεν

από το Μεξικό και στη συνέχεια ο εκπρόσωπός του από τις Βρυξέλλες, με τις παρεμβάσεις βγήκαν μπροστά σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη φημολογία που αναπτύχθηκε από ανώνυμες πηγές της ευρωζώνης για καθυστέρηση στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, εξαιτίας των πολύπλοκων ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, κυρίως εκείνου της βιωσιμότητας του χρέους.

Από το Βερολίνο

Οι υποψίες για την προέλευση αυτών των σεναρίων για αναβολή «δείχνουν» Βερολίνο και συνδέονται με την παρέμβαση που είχε κάνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Εurogroup στις 31 Οκτωβρίου, ζητώντας από τους ομολόγους του να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα κλίμα υπερβολικής αισιοδοξίας εν όψει της τακτικής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 12 Νοεμβρίου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους εξαιρετικά δύσκολο και θα πρέπει να αφιερωθεί ο ανάλογος χρόνος για την προετοιμασία των αποφάσεων.

Με την άποψη αυτή δεν συμφωνούν η Κομισιόν, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και οι περισσότεροι εταίροι, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, εκτιμώντας ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ψηφίσει στη Βουλή το πακέτο των μέτρων και τον Προϋπολογισμό του 2013, θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις γρήγορα, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τα χρήματα της επόμενης δόσης.

Ο Ολι Ρεν δήλωσε προχθές το βράδυ από το Μεξικό ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να λάβουμε αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας». Χθες στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπός του υπενθύμισε τις δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες μέρες ο κ. Ρεν, σύμφωνα με τις οποίες, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι σχετικά με το ζήτημα αυτό γίνεται εντατική εργασία στο πλαίσιο της Τρόικας και τη Δευτέρα θα παρουσιαστούν τα τελικά κοινά συμπεράσματα.

Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο κ. Ρεν παραμένει αισιόδοξος εν όψει της Δευτέρας θεωρώντας ότι θα ληφθούν οι αποφάσεις που είναι απολύτως αναγκαίες για την Ελλάδα, ενώ συνέστησε στους δημοσιογράφους να λάβουν υπόψη αυτή τη θέση και να μη δίνουν μεγάλη σημασία σε ανώνυμες πηγές και ψιθύρους περί αναβολής.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ερωτηθείς σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα λάβει τη δόση, ώστε να πληρώσει το χρέος της πριν από τις 16 Νοεμβρίου, απάντησε: «Εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, το Eurogroup ετοιμάζεται για την ημερομηνία αυτή, οι συνομιλίες συνεχίζονται και ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Ελλάδα, εάν συμφωνήσει στις προσπάθειες που της ζητούνται, να παραμείνει στην ευρωζώνη και να λάβει τη β

Keywords
Τυχαία Θέματα