Αρχίζει σήμερα η διαπραγμάτευση του πακέτου με την Τρόικα

09:53 2/8/2012 - Πηγή: Antinews

Όπως γράψαμε χθες η αποφασιστική στάση του Α. Σαμαρά σε συνδυασμό με το ότι Βενιζέλος και Κουβέλης δεν είχαν όπως φαίνεται το … κουράγιο να προχωρήσουν σε ρήξη και εκλογές λειτούργησαν εκτονωτικά και έτσι η κρίση αποφεύχθηκε και οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στο περίγραμμα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν για 11,5 δισ. ευρώ

Έτσι, το διάλλειμα που επέβαλε ο πολιτικός

τυχοδιωκτισμός Βενιζέλου (που μας έφερε στο παρά πέντε μιας καταστροφής), τελείωσε και από σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι… τα κεφάλια μέσα. Τότε ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την τρόικα, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. “Βασικός στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων”, δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα θα συνεδριάζουν και οι πολιτικοί αρχηγοί για να επιβλέπουν τις «κόκκινες» γραμμές που τέθηκαν από τα κόμματα. Έτσι, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη έχουν προγραμματισθεί άλλες δύο συναντήσεις των Σαμαρά – Βενιζέλου- Κουβέλη στο Μαξίμου.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ τις επόμενες ημέρες, να συμφωνηθούν τα ισοδύναμα και τα εναλλακτικά μέτρα μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας η οποία στη συνέχεια θα αποχωρήσει, ούτως ώστε όταν επιστρέψει στα τέλη Αυγούστου στην Αθήνα το αναθεωρημένο μνημόνιο και το «πακέτο» των μέτρων να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρη.

Μετά τη συμφωνία των τριών αρχηγών, ο Γιάννης Στουρνάρας καλείται πλέον να κάνει ταχυδακτυλουργικά ώστε να μείνουν ικανοποιημένη όλοι: και οι εταίροι της κυβέρνησης, και οι τροικανοί αλλά και οι πολίτες που καλούνται να σηκώσουν και το βάρος.

Ερώτημα παραμένει εάν παραμένουν οι κόκκινες γραμμές που είχε οριοθετήσει η κυβέρνηση από την αρχή, όπως και το αν θα υπάρξουν κάποιες … ευχάριστες εκπλήξεις. Δηλαδή το αν έχουν εντοπιστεί ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθούν περικοπές σε μικροσυνταξιούχους, αλλά και έναντι των περικοπών που θα επιχειρήσει να επιβάλλει η ίδια η τρόικα που απειλεί με πλήρη επανασχεδιασμό το πακέτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα