Μπαϊράκι βουλευτών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα νέα μέτρα

Οριζόντια διχάζει τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού και αναπροσαρμογής του 13ου και 14ου μισθού, τη στιγμή που το Μαξίμου λέει ξεκάθαρα ότι είναι ζήτημα που η Τρόικα θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έστω και αν όχι ως προαπαιτούμενο.

Το ζήτημα είναι τεράστιο, ξεπερνά σε σημασία το μεγάλο αγκάθι της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και με βάση τις εκτιμήσεις τόσο του Μαξίμου

όσο και των κομμάτων, εφόσον απαιτηθεί τελικά από την Τρόικα, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να προκληθούν πολιτικές -πέραν των κοινωνικών- αναταράξεις, καθώς ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπακούσει σε κομματικές γραμμές.

Επισήμως, το Μαξίμου λέει ότι θα περιμένει μία συμφωνία από τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πάει με αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει απάντηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτή η συμφωνία, αλλά και εφόσον υπάρξει, ποια θα είναι η θέση της κυβέρνησης αν η Τρόικα επιμείνει στο θέμα και πολύ περισσότερο ακολουθήσει την εκβιαστική γραμμή και το συνδέσει με τη δανειακή σύμβαση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία παρουσιάζεται ως ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου σχεδιάζει στο επόμενο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών να θέσει το σύνολο της ατζέντας της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που περιλαμβάνει τους όρους της ολοκλήρωσης του PSI, τα μέτρα που απομένουν από το αναθεωρημένο Μνημόνιο, τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης αλλά και τα μέτρα του νέου οικονομικού προγράμματος 2012-2015. Εκεί θα ζητήσει τη στήριξη των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση σε όλο το πακέτο ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε συμφωνία.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και η Τρόικα διαπιστώσει για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει αρραγές μέτωπο στην κυβέρνηση, τότε δεν αποκλείουν να επανενεργοποιηθεί η διαδικασία συλλογής υπογραφών (!!!) όπως έγινε στην προηγούμενη δόση, παράλληλα με τη σύνδεση των δυσμενών αλλαγών στα εργασιακά με τη δανειακή σύμβαση.

Όπως όμως προκύπτει από το ρεπορτάζ, και μάλιστα υπό την πίεση της Αριστεράς αλλά και των εσωκομματικών διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ όπως και των εθνικών εκλογών, το σχοινί θα «σπάσει» εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., με ό,τι και αν αυτό σημαίνει για τη λειτουργία και τη συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής από το Μαξίμου κατηγορηματικά διαψεύδεται ότι πρόκειται μέτρα όπως η μείωση του κατώτατου μισθού, ή η αναπροσαρμογή του 13ου και 14ου μισθού να μην περάσουν από τη Βουλή και να επιχειρηθεί να γίνουν νόμος του κράτους με μία απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Δεν ψηφίζουν 30 «πράσινοι» βουλευτές

Στο ΠΑΣΟΚ πέντε βουλευτές (Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Βούρος και Σήφης Βαλυράκης) δήλωσαν προσφάτως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τέτοια μέτρα στη Βουλή. Στο

Keywords
Τυχαία Θέματα