Χαφτάρ: Ο Ερντογάν είναι υπεύθυνος για την εξάπλωση της τρομοκρατίας

Σφοδρή επίθεση εναντίον του Τούρκου "σουλτάνου" εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, κατηγορώντας ευθέως τον Ερντογάν για εξάπλωση της τρομοκρατίας τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ευρώπη.

"[Ο Ερντογάν] υποστήριξε τον ISIS και άλλες οργανώσεις τρομοκρατών στις ενέργειές τους να σκοτώσουν τους Κούρδους, να καταστρέψουν τις πόλεις τους, να καταστρέψουν την οικονομία τους … [Η

Τουρκία] είναι μια βάση επιχειρήσεων για όλα τα μέλη του ISIS και της αλ Κάιντα. Οπότε δεν μπορούν να είναι ένα μονοπάτι για την ειρήνη στη Λιβύη μέσω της Τουρκίας ".

Τις τελευταίες 48 ώρες περισσότεροι από 41 Σύριοι τρομοκράτες έφυγαν από την Τρίπολη με τη βοήθεια διακινητών ανθρώπων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση της Τρίπολης (GNA) και περισσότεροι σχεδιάζουν να φύγουν σύντομα (για την Ευρώπη). Εκβιάζετε την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ πρόσθεσε: Οι τουρκικές ΜΚΟ που στην πραγματικότητα είναι οργανώσεις που ανήκουν στην MİT (τουρκική μυστική υπηρεσία) υποστηρίζουν την Τουρκία στη Λιβύη. Η ΜΚΟ με την ονομασία IHH, η οποία αποτελεί αποδεδειγμένο βραχίονα υποστήριξης της Αλ Κάιντα στη Συρία, παρέχει όπλα, υλικοτεχνική υποστήριξη και ιατρική βοήθεια στους τζιχαντιστές, είναι η κορυφαία από πολλές τέτοιες οργανώσεις.

"Έχουμε φίλους στη Διάσκεψη"

Σε άλλη ανάρτησή του, ο LNA, ενόψει την σημερινής Διάσκεψης του Βερολίνου, εκφράζει την αισιοδοξία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. "Έχουμε φίλους στο τραπέζι, που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν χρειαστεί", το μήνυμα που στέλνουν οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

ISIS: Ήρθαμε στη Λιβύη για να κόψουμε τα κεφάλια των υποστηρικτών του Χαφτάρ

Έκκληση στα "αδέλφιά" τους στη Τυνησία απευθύνουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να πάνε να πολεμήσουν στη Λιβύη στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ, σύμφωνα με ανάρτηση του LNA, που πρόσκειται στον στρατάρχη Χαφτάρ.

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση, οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ήδη στην Τρίπολη και πως πήγαν εκεί για να κόψουν τα κεφάλια των απίστων, δηλαδή των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Χαφτάρ.

Δυνάμεις του Χαφτάρ κλείνουν και άλλες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η διακοπή λειτουργίας πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Λιβύη από δυνάμεις που πρόσκεινται στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον αντίπαλο της κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ.

Όπως υποστηρίζει ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός (LNA), του οποίου ηγείται ο Χαφτάρ, το ανώτατο συμβούλιο των φυλών Τουαρέγκ, στα νότια της Λιβύης, διέκοψαν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων "μαύρου χρυσού" στις περιοχές Alwaffa και Alfiell.

Διάσκεψη Βερολίνου: Να σταματήσουν εχθροπραξίες κατά εγκαταστάσεων

Εν τω μεταξύ, η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα καλεί όλες τις πλευρές να απέχουν από εχθροπραξίες κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος.

Επίσης η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC που εδρεύει στην Τρίπολη αναγνωρίζεται ως η μόνη νόμιμη οντότητα που επιτρέπεται να πωλεί λιβυκό πετρέλαιο, σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό που θα συζητηθεί κατά τη διάσκεψη.

Ο Χαφτάρ ελέγχει τα λιμάνια

Χθες έγινε γνωστό πως οι δυνάμεις του Χαφτάρ ελέγχουν τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης αναστέλλοντας τις εξαγωγές αργού, μειώνοντας κατά 50% την παραγωγή και κλιμακώνοντας την ένταση ενόψει της συνόδου του Βερολίνου.

Η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ), από μέρους της, σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε πως οι εξαγωγές σταματούν στα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, τον πνεύμονα της λιβυκής οικονομίας: Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αποκλεισμός θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής της χώρας από 1,3 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε 500.000 βαρέλια ημερησίως.

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα