Χάνονται και τα Α και η ψυχραιμία στην Ευρώπη

Οι «πυρηνικές κεφαλές» ενός παγκόσμιου οικονομικού πολέμου άρχισαν να ξεμυτίζουν από τα σιλό τους τη νύχτα-θρίλερ της Παρασκευής προς Σάββατο, με την απόφαση του αμερικανικού οίκου Standard & Poors να υποβαθμίσει τη δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, Γαλλία, μαζί και άλλων χωρών, «πυροβολώντας» ουσιαστικά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF και την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία.

Εκτός από το ευρώ, που έπεσε ως τα 1,265 δολάρια, σε μια από τις χαμηλότερες ισοτιμίες των

τελευταίων χρόνων, τα σκάγια πήραν και τον Νικολά Σαρκοζί. Είχε εκμυστηρευτεί τον Οκτώβριο «είμαι νεκρός αν η Γαλλία χάσει το ΑΑΑ», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα πάει σαν πρόβατο επί σφαγή στις εκλογές του Απριλίου. Γι’ αυτό, αμέσως μόλις «ευρωπαϊκοί κυβερνητικοί κύκλοι» άρχισαν να διαρρέουν ότι επίκειται η υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων 8 χωρών της ευρωζώνης από την S&P (Αυστρία, Iσπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία), κάτι που συνέβη την… άγρια προχθεσινή νύχτα, ο Γάλλος πρόεδρος ξεκίνησε απανωτές συσκέψεις με το οικονομικό του επιτελείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ταυτόχρονα, δεχόταν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά ως την Ακρα Δεξιά, για την υποβάθμιση της χώρας από την ανώτατη πιστοληπτική κατηγορία ΑΑΑ στην αμέσως χαμηλότερη ΑΑ+. Από τις υπόλοιπες χώρες μόνο η Αυστρία διατηρούσε το «τριπλό Α», αλλά υποβαθμίστηκε λόγω των εκτεθειμένων τραπεζών της. Οι «μεγάλοι ασθενείς» του ευρωπαϊκού Νότου βρέθηκαν δύο σκαλοπάτια χαμηλότερα, βλέποντας τα επιτόκια δανεισμού τους και τα περίφημα σπρεντ να παίρνουν πάλι την ανιούσα, ενώ κατά μία μονάδα υποβαθμίστηκαν επίσης Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία. Στη σχετική ανακοίνωση ο οίκος αιτιολογεί την ενέργειά του σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπιστούν οι συστημικές εντάσεις στην ευρωζώνη.

«Η S&P πρέπει να πάψει να παίζει πολιτικά παιχνίδια. Γιατί μαζί με τη Γαλλία δεν υποβαθμίζει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που είναι πνιγμένες στο χρέος;», δήλωσε έξω φρενών ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μίκαελ Φουξ. Το ίδιο στέλεχος της Μέρκελ (που ζήτησε να αφεθεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει επειδή «όσα λεφτά κι αν της δοθούν, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της») χαρακτήρισε «εκτός πλαισίου» την κίνηση της S&P. Συνέπεσε έτσι άθελά του με τον υποψήφιο πρόεδρο του γαλλικού Μετώπου της Αριστεράς, Λικ Μελανσόν, ο οποίος οργάνωσε την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της S&P στο Παρίσι και κατήγγειλε τον αμερικανικό οίκο για «κήρυξη οικονομικού πολέμου κατά της Γαλλίας».

Στην «κίτρινη κάρτα» του Δεκεμβρίου, η S&P είχε διαπιστώσει ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι επικίνδυνα εκτεθειμένες στο χρέος των χωρών του Νότου και της Ουγγαρίας, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών (έλλειμμα, χρέος) εν όψει ενός «υφεσιακού» 2012.

Το σίγουρο είναι πως το χτύπημα της S&P ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο από τότε που έθε

Keywords
Τυχαία Θέματα