Χριστούγεννα , αλλά δεν ψωνίζω

Πριν λίγες εβδομάδες., έρευνα της Deloitte ανέφερε ότι οι Έλληνες θα περιορίσουν κατά 22% τα έξοδά τους τα φετινά Χριστούγεννα ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η πτώση θα είναι της τάξης του 0,8%.Η μέση δαπάνη ανά νοικοκυριό στην Ελλάδα θα είναι 319 ευρώ, ποσό 45% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή επιβεβαίωσε ότι το κίνημα «Δεν έχω, δεν ψωνίζω» είναι πλέον πανίσχυρο και ότι φέτος

τα Χριστούγεννα θα είναι «μαύρα» για εκατομμύρια συμπολίτες μας. Όχι γιατί απλά θα περιοριστούν οι σπατάλες των προηγούμενων ετών, αλλά γιατί πολλοί από εμάς δε θα πάρουμε ούτε τα βασικά ώστε να αισθανθούμε ότι έρχονται γιορτές.

Με βάση τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου, η πτώση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 5%, αλλά εκείνη της κατανάλωσης ακόμη μεγαλύτερη, στο 5,1% σε ετήσια βάση.

Οι Έλληνες δεν ψωνίζουν ή επισκέπτονται τα καταστήματα μόνο για τα είδη πρώτης ανάγκης. Οι τσέπες είναι άδειες, τα εισοδήματα συρρικνώνονται, οι καταθέσεις μειώνονται και τα χαράτσια καραδοκούν. Από την άλλη και η ψυχολογία είναι στο ναδίρ αφού όλοι περιμένουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Στον εμπορικό τομέα αναμένονται χιλιάδες λουκέτα, πάνω από 60.000 το επόμενο χρονικό διάστημα, στοιχείο που δείχνει ότι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι μικρομεσαίοι έχουν πεθάνει προ πολλού.

Φτωχά, λοιπόν τα φετινά Χριστούγεννα, χωρίς πολλά λαμπιόνια, χωρίς γιορτές και φιέστες κι από μία άποψη ίσως είναι καλύτερα από τις απίστευτες σπατάλες προηγούμενων ετών με τα λεφτά των φορολογούμενων. Ομως, σε οικογενειακό επίπεδο, όλο και περισσότερο τα επόμενα Χριστούγεννα θα μας θυμίζουν το γνωστό παραμύθι «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα». Μόνο που στη θέση του κοριτσιού ίσως να είναι πολλοί από εμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα