"Διάγγελμα" Τσίπρα για τέλος μνημονίων και ακολούθως... ανασχηματισμός

Με ένα πρωθυπουργικό "διάγγελμα", θα ανακοινωθεί αύριο, η έξοδος της χώρας από το τρίτο μνημόνιο, ανήμερα της τυπικής ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, προκρίθηκε τελικώς η σκέψη, ο κ. Τσίπρας να μεταβεί σε χώρο εκτός της Αττικής, με συμβολική σημασία ( όχι το Καστελόριζο- πιθανή επιλογή η Ιθάκη) , από όπου θα ανακοινώσει το τέλος της "μνημονιακής περιπέτειας" της χώρας.

Έτερες "εστίες" εορτασμού δεν θα υπάρξουν,

όπως είχε αποφασιστεί εδώ και καιρό στην Ηρώδου Αττικού, εφόσον τα γεγονότα στο Μάτι, ρίχνουν βαριά σκιά στους πανηγυρισμούς.

Κόντρα για την "καθαρή έξοδο"

είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες, σε πολιτικό επίπεδο, η Κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει την απόλυτη αμφισβήτηση της Ν.Δ αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης περί της "καθαρής εξόδου" από τα μνημόνια, στην οποία επιμένει ο κ. Τσίπρας.

Ήδη χθες ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ Χρήστος Σταικούρας έδωσε το στίγμα της γαλάζιας κριτικής : "Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι βαριές και πολύχρονες, πολύ πιο ασφυκτικές από αυτές των άλλων κρατών-μελών που βγήκαν από τα μνημόνια" ( συνέντευξη σε Real News).

ΜΕ παρέμβασή της ( μέσω twitter) στον μετα-μνημονιακό "χορό" μπήκε και η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, "αξιοποιώντας" μια τοποθέτηση του Μ. Βέμπερ περί εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.

"Ακόμα και ο φίλος του κ. Μητσοτάκη, Μ. Βέμπερ αναγκάζεται να αποδεχθεί την έξοδο από τα μνημόνια. Ο άνθρωπος που επιθυμούσε το grexit, βέβαια, επαναλαμβάνει τα μυθεύματα περί εξόδου από την εποχή Σαμαρά. Είναι τόσο πικρό το ποτήρι για αυτόν και τη ΝΔ, που συγχωρείται, μέρες που είναι...", ανέφερε δηκτικά, προϊδεάζοντας για το κλίμα που θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με τα του τερματισμού των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης.

Ανασχηματισμός

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα ( πιθανότατα στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδος) αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις αποφάσεις Τσίπρα περί ανασχηματισμού των υπουργικών θώκων.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν προαναγγελθέντα ανασχηματισμό ( η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αιφνιδιάσει επ αυτού του πεδίου ποτέ στο παρελθόν), ο οποίος, όπως έχει αναφέρει ήδη το Capital.gr, αναμένεται να βρει τα βασικά "πιόνια" της κυβερνητικής σκακιέρας, στην ίδια θέση.

Οικονομικό επιτελείο και υπουργείο Εξωτερικών δεν προβλέπεται να υποστούν αλλαγές, ενώ κρίσιμα παραμένουν τα ερωτήματα:

1. Εάν και ποιους θα επιλέξει ο πρωθυπουργός από πρόσωπα της "Κεντροαριστεράς" για να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα, επισφραγίζοντας και την εκλογική συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

2. Ποιος θα επιλεγεί για αντικαταστάτης του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αλλαγές κυοφορούνται και στο κόμμα ( δεδομένης προεκλογικής περιόδου στην οποία μπαίνει ουσιαστικά η χώρα) με τον Π. Σκουρλέτη να έχει ακουστεί ότι προορίζεται να αναλάβει κομματική θέση "κλειδί".

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται για συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη του Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να έχει "κλειδώσει" η πραγματοποίησή της.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords