Διάψευση ΓΕΕΘΑ για νέες περικοπές στους στρατιωτικούς

Διαψεύδει κατηγορηματικά η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα περί νέου μισθολογίου προς το δυσμενέστερο, νομοθέτησης 40ετούς πραγματικής υπηρεσίας και κατάργησης της μονιμότητας για τους υπαξιωματικούς. Τις φήμες αναπαρήγαγε με επιστολή του προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων

(ΣΥΣΜΕΔ), προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στους στρατιωτικούς.

Άμεση αντίδραση

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος ισχυρίστηκε πως όλα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με στόχο να υπάρξει σχετική εισήγηση προς το υπουργείο Οικονομικών, και καλούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να δώσει εξηγήσεις. Άμεση ήταν η αντίδραση του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου, ο οποίος μέσω του twitter απάντησε ότι «το ΣΑΓΕ ουδέποτε εισηγήθηκε και ουδέποτε θα εισηγηθεί μέτρα σε βάρος των στελεχών. Οι απόψεις και οι θέσεις μας είναι γνωστές και σαφείς». Με δεύτερη ανάρτηση στο twitter ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε πως «η διασπορά ανυπόστατων φημών μόνο κακό κάνει στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα στελέχη μας». Ανάλογη ήταν η αντίδραση που διατυπώθηκε από κύκλους του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου. «Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα. Πρόκειται για φήμες και ανυπόστατα σενάρια», τόνισαν.

Η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου είναι σφόδρα ενοχλημένες από την αναπαραγωγή και διάδοση φημών στις οποίες πρωταγωνίστησε ο ΣΥΣΜΕΔ, που δήθεν ενδιαφέρεται για την προάσπιση των δικαιωμάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και για το καλό των στρατιωτικών. Δυσαρεστημένοι είναι και όλοι οι αρχηγοί των Επιτελείων, καθώς η αναφορά ότι αυτές οι εξαιρετικά δυσμενείς αλλαγές συζητήθηκαν στο ΣΑΓΕ εμπλέκει ολόκληρη τη στρατιωτική ηγεσία.

Τι ανέφερε στην επιστολή του προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο ΣΥΣΜΕΔ; Πρώτον, ότι θα καταρτισθεί νέο μισθολόγιο με κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και του επιδόματος εξομάλυνσης με αναδρομική ισχύ από 1ης Αυγούστου 2012. Δεύτερον, νομοθέτηση 40 χρόνων πραγματικής υπηρεσίας άνευ υπολογισμού πλασματικών ετών (σήμερα ισχύουν 35 χρόνια + 5 πλασματικά). Τρίτον, αλλαγή του νομικού/θεσμικού πλαισίου εξελίξεως των υπαξιωματικών εκ παραγωγικών σχολών με κατάργηση της μονιμότητας και κρίση ανά 5ετία με σύναψη σύμβασης εργασίας.

Ανησυχία

Η γνωστοποίηση της επιστολής του ΣΥΣΜΕΔ, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε «έκρηξη» ανησυχίας στους στρατιωτικούς, που έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται έως και 55% λόγω του νέου ενιαίου μισθολογίου που τέθηκε σε εφαρμογή, των περικοπών επιδομάτων και των μειώσεων που έγιναν από το 2010 και μετά στους μισθούς τους. Επειδή, δε, στο παρελθόν αρκετές φορές η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως δεν θα κοπούν άλλο μισθοί και συντάξεις και έπραξε το ακριβώς αντίθετο, είναι ευνόητο πλέον ότι κάθε «σπίθα» μπορεί να ανάψει τη «φωτιά» της ανησυχίας και του πανικού στα στελέχη και να πλήξει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αυτό γιατί οι στρατιωτικοί, που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, βρίσκονται στα όριά τους. Ευελπιστούν λοιπόν να δικαιωθεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και να αποδειχθούν φήμες τα όσα αναφέρει ο ΣΥΣΜΕΔ. Να σημειωθεί πάντως πως η κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών πολλές φορές έχει απασχολήσει την επικαιρότητα.

Ανδρέας Κούτρας, στον «Ελεύθερο Τύπο»

Keywords
Τυχαία Θέματα