Διαβουλεύσεις εν όψει του β΄γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών

Εντατικές διαβουλεύσεις ξεκινούν εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών την επόμενη Κυριακή στην Κύπρο, όπου θα αναμετρηθούν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς.

Οι κύριοι Αναστασιάδης και Μαλάς, καθώς και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ

που υποστηρίζουν τον πρώτο και ΑΚΕΛ που υποστηρίζει τον δεύτερο, αναμένεται να κινηθούν τόσο προς την ΕΔΕΚ, που στήριξε τον Γιώργο Λιλλήκα, όσο και προς τον ίδιο.

Παράλληλα, η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους της, που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον κ. Λιλλήκα, να ψηφίσουν την Κυριακή τον κ. Αναστασιάδη.

Επαφές αναμένεται να γίνουν και με τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγους, τα οποία στον πρώτο γύρο είχαν αποφασίσει ψήφο κατά βούληση.

Το αποτέλεσμα, ωστόσο, θα επηρεάσουν επίσης το 2,7%, που συγκέντρωσαν οι άλλοι οκτώ υποψήφιοι, το μέγεθος της αποχής (χθες ήταν γύρω στο 17%) στο δεύτερο γύρο, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι, που προτίμησαν το άκυρο (1,72%) και το λευκό (0,98%).

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον οι ψηφοφόροι του κ. Λιλλήκα (24,93%), που ενδεχομένως να έχουν διαφορετική στάση από τους υποψηφίους του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, θα επιλέξουν έναν από τους δύο ή την αποχή.

Ο ίδιος ο κ. Λιλλήκας δεν απάντησε χθες το βράδυ ,τι θα κάνει στον δεύτερο γύρο, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε ότι θα συνέλθουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος για να αποφασίσουν.

Ρόλο θα παίξει ακόμη κατά πόσον οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τις επιλογές των κομματικών ηγεσιών.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί τόσο σε κομματικά επιτελεία όσο και στους πολίτες, για την αποτυχία των exit polls όλων των τηλεοπτικών σταθμών να προβλέψουν με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα των χθεσινών προεδρικών εκλογών.

Τα exit polls έδειχναν ότι οι εκλογές θα κρίνονταν στον πρώτο γύρο με νικητή τον Νίκο Αναστασιάδη και έδιναν χαμηλότερα ποσοστά στον Γιώργο Λιλλήκα από το 24,93%, που τελικά συγκέντρωσε από την κάλπη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα