Διεθνής συνάντηση για τη Συρία: Η Ελλάδα χωρίς πρεσβεία στη Δαμασκό - Μετατέθηκε η «ειδική απεσταλμένη» για το Συριακό

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην υπουργική συνάντηση για την Συρία, που έλαβε χώρα σήμερα στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του «Ισλαμικού κράτους», στη Ρώμη, αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της χώρας μας στα τεκταινόμενα στην εν λόγω χώρα, υποστηρίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες προσθέτουν ότι

η τελευταία φορά που η Ελλάδα συμμετείχε σε υπουργική συνάντηση για την Συρία ήταν τον Ιανουάριο του 2015.

Να σημειωθεί, όμως, ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στη Δαμασκό εξακολουθεί να έχει «λουκέτο», ενώ η τοποθετημένη διπλωμάτις εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών ως «ειδική απεσταλμένη» για θέματα Συρίας, εσχάτως έλαβε μετάθεση για πρέσβης στη Μάλτα(!). Στοιχεία, τα οποία διόλου δείχνουν αυξημένη ελληνική παρέμβαση στο Συριακό ζήτημα.

Παρά ταύτα, όπως υποστηρίζουν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να αναγνωριστεί ο ρόλος, αλλά και το ενδιαφέρον που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις στην Συρία.

Συμμετοχές


Στην υπουργική συνάντηση συμμετείχαν η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιταλία ο Καναδάς, το Κατάρ, η Νορβηγία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Συρία, Geir Pedersen.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει συχνές επαφές με τον κ.Pedersen, τον οποίο συνάντησε τον περασμένο Απρίλιο στην Γενεύη. Επίσης μεσολάβησε προκειμένου ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Συρία να προσκληθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πρόταση που έγινε αποδεκτή.

Η «ειδική απεσταλμένη»


Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ορίσει Ειδική Απεσταλμένη του για τη Συρία, την πρέσβη κα Αθανασίου, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ομολόγους της άλλων κρατών και Διεθνών Οργανισμών.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε η μετάθεση της Τ. Αθανασίου ως πρέσβης στη Μάλτα. Ως εκ τούτου, είναι απορίας άξιον εάν υπάρχει κάποιος στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που να χειρίζεται το «καυτό» Συριακό ζήτημα.

Χωρίς πρεσβεία

Τέλος, κατά τις ίδιες πηγές, εδώ και ορισμένους μήνες, έχει τοποθετηθεί επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Δαμασκό, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Συρία. Σημειώνεται εν προκειμένω ότι ο επιτετραμμένος, ο οποίος δεν έχει διαπιστεύει στο καθεστώς Άσαντ, έχει ως έδρα την Βηρυτό.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες χώρες της ΕΕ που έκλεισε την πρεσβεία της στη Δαμασκό όταν ξέσπασε ο εμφύλιος. Πρέσβης τότε ήταν η Τασία Αθανασίου. Η πρεσβεία έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν στη χώρα μας, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Δ.Αβραμόπουλος.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένες χώρες - μέλη της ΕΕ διατήρησαν την διπλωματική παρουσία τους στη Συρία, λειτουργώντας ως «δίαυλοι επικοινωνιας» της χώρας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, καθώς και προκειμένου να λύσουν πρακτικά ζητήματα που αφορούσαν πολίτες της ΕΕ, κ.ο.κ. Ρόλο που εκτιμάται ότι μπορούσε κάλλιστα να παίξει η Ελλάδα, αντί να κλείσει την πρεσβεία της.

Αλλά και τώρα, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι ελληνικές διπλωματικές πηγές, ο Ελληνας επιτετραμμένος για τη Συρία δεν έχει την έδρα του στη Δαμασκό. Κι' αυτό παρά την αρκετά σημαντική εξομάλυνση της κατάστασης στην πρωτεύουσα. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει απούσα.

Πηγή: lawandorder.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα