Δραματικές στιγμές στα σύνορα με τα Σκόπια

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ. Περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, στην Ειδομένη και στην προσπάθειά τους να διαπεράσουν τα σύνορα συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας.

Χθες, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και τραυματισμοί δεκάδων ατόμων όταν αστυνομικές δυνάμεις της πΓΔΜ

χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα προκειμένου να απωθήσουν τους μετανάστες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον δέκα άτομα, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο ακόμη και για 100 τραυματίες. Ερωτηθείσα, πάντως, για την κρίση που δημιουργείται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε αναρμόδια. «Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί. Είναι ένα έκτακτο γεγονός για το οποίο δεν έχω καμία ενημέρωση για δράση», είπε.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Σημειώνεται ότι από προχθές, έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της πΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας και δεν επιτρέπουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, η αστυνομία της πΓΔΜ έχει τοποθετήσει στην ουδέτερη ζώνη και ένα χαμηλό συρματόπλεγμα, μήκους 200-300 μέτρων, ώστε να κρατά τους πρόσφυγες σε απόσταση. Σύμφωνα με το Associated Press, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ έχουν, μέχρι στιγμής, συσσωρευτεί περί του 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, ενώ και άλλοι πρόσφυγες καταφθάνουν εκεί συνεχώς μετά τη μεταφορά τους από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα θα εξεταστεί σε συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. Γερμανία και Γαλλία προαναγγέλλουν ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρωταγωνιστήσουν στο να δοθεί λύση στο πρόβλημα σε συνεργασία με την Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη ενημερωθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα