Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις τρόικας – Βρούτση

Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών το κλίμα με την τρόικα να ήταν θετικό, δεν συνέβη το ίδιο και στο υπουργείο Εργασίας όπου ο Γ. Βρούτσης αντιμετώπισε μεγάλη δυσπιστία από τους δανειστές και η συμφωνία δυσκολεύει πολύ.

Οι τροικανοί δεν πείστηκαν με τα μέτρα που προτείνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου και μάλιστα φέρεται να ζήτησε επιπλέον οδυνηρές παρεμβάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «δύσκολο» κλίμα επιβεβαίωσε και η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου: «Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές

και καινοτόμες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγουμε με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η χθεσινή με τον διοικητή του ΙΚΑ, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αύριο ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το πώς θα καλυφθεί το κενό των 500 εκατ. ευρώ με τα μέτρα του υπουργείου να κρίνονται από τους τροικανούς μη αποδοτικά. Οι τροικανοί άφησαν να εννοηθεί ότι θα ήθελαν πιο… σκληρές παρεμβάσεις, όπως μειώσεις συντάξεων, κάτι που έχει ήδη αποκλείσει η κυβέρνηση. Το ασφαλιστικό παραμένει ανοιχτό και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν μέτρα που θα μειώνουν ή και θα καταργούν τις πρόωρες συντάξεις.

Παράλληλα βέβαια τέθηκαν και τα θέματα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες έως το 2016, αλλά και της μείωσης των κοινωνικών πόρων, μέτρα τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν νέα ανοίγματα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εν αναμονή της υπογραφής της υπουργικής απόφασης για την πιλοτική εφαρμογή του το 2014, αλλά και το θέμα των ομαδικών απολύσεων για το οποίο το υπουργείο Εργασίας δήλωσε στην τρόικα ότι περιμένει την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθούν οι κυβερνητικές προτάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα