Εμπλοκή και με ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις

Οι χθεσινοβραδινές τροπολογίες του Γιάννη Στουρνάρα στο νομοσχέδιο για την απόσυρση του Δημοσίου από ΔΕΚΟ και λιμάνια, δεν έπεισαν τους εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να άρουν τις ενστάσεις τους, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά

τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Βέβαιο είναι πως η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν την ερχόμενη Τρίτη – ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε πως «οι εκκλήσεις του κου Τσίπρα και του κου Καμμένου να αυτομολήσουν από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να καταψηφίσουν τα μέτρα, δεν θα βρουν αποδέκτες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε και σε διατάξεις τροπολογίας που αφορά τον διορισμό προϊσταμένων στο υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας πως «παραμερίζουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιολόγηση, για να περάσουμε σε λογικές της πλατείας Κλαυθμώνος». Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάννης, υποσχέθηκε να επιφέρει τροποποιήσεις μέχρι την Τρίτη.

Σημειώνεται εξάλλου, η κατ’ αρχήν αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης, τροπολογίας 60 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για θέσπιση ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ στο ύψος των αποδοχών γενικού γραμματέα υπουργείου – και για προσπάθεια μείωσης των αποδοχών σε ΝΠΙΔ όπου συμμετέχει το κράτος με μειοψηφικό πακέτο. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε πως η τροπολογία «θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο αυστηρή». Σύμφωνοι με την τροπολογία δήλωσαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπενθυμίζοντας πως αντίστοιχη είχαν καταθέσει και κατά το παρελθόν, συναντώντας την αντίθεση της ΝΔ.

Αντιπαράθεση για τις αποκρατικοποιήσεις – αξιοποιήσεις

Κατά την σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) επέμεινε να έχει η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφασιστικό ρόλο για την κάθε μία αποκρατικοποίηση και όχι απλώς συμβουλευτικό, όπως προβλέπει η χθεσινοβραδινή τροπολογία Στουρνάρα. Μιλώντας δε, χαρακτηριστικά για την ΔΕΗ, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως «δήθεν αριστερές και επαναστατικές απόψεις στην ΓΕΝΟΠ, υπήρξαν υποστύλωμα για την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας και την κατάρρευση της εταιρείας. Αν ένα μέρος των χρημάτων από τις αποκρατικοποιήσεις δεν κρατηθεί από τη ΔΕΗ, η εταιρεία θα καταρρεύσει».

«Πολύ αργά προσπαθείτε να διαχωρίσετε τη θέση του κόμματός σας από τις πρακτικές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ! Είναι πολύ αργά να μην αναγνωρίζετε το γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού ως νόθο τέκνο δικό σας!» απάντησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

Αντίθετα με τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) επέμεινε να εξαιρεθούν από τη ρύθμιση οι μεγάλες ΔΕΚΟ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει στρατηγικό σχεδιασμό για τις αποκρατικοποιήσεις – και δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο.

Αντίθετος στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ και των εταιρειών ύδρευσης, ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), υπενθύμισε κείμενο του Κωνστ

Keywords
Τυχαία Θέματα