Μεγαλώνει η απόσταση μέχρι την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα

(Ανανεωμένο) Αγώνα δρόμου κάνουν στην κυβέρνηση προκειμένου να βρουν τις λύσεις ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα, προτού πάει ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής. Ο πρωθυπουργός, ανέβαλε τη συνάντηση που θα είχε το απόγευμα της Τρίτης με την τρόικα και μετέθεσε το ραντεβού για την Τετάρτη το απόγευμα, γεγονός που επιβεβαιώνει αυτά που έλεγε χθες το βράδυ ο Γ. Στουρνάρας.

Ότι δηλαδή υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά, κυρίως αυτό που καίει είναι το χαράτσι στα ακίνητα και η εμμονή της τρόικας να ισχύσει για ένα ακόμη χρόνο. Ωστόσο, ακόμη δεν τα έχουν βρει οι δύο πλευρές και για τις δόσεις που θα πληρωθούν τα χρέη στα ταμεία αλλά και για το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις έδειξε, ωστόσο, ένα ακόμη πρόβλημα επικοινωνιακού τύπου στην κυβέρνηση το οποίο λένε οι πληροφορίες έχει κάνει έξαλλο το Μαξίμου. Διότι δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη το βράδυ της Δευτέρας και να λένε ότι έχει σχεδόν κλείσει η συμφωνία και λίγη ώρα μετά να αναγκάζεται ο υπουργός Οικονομικών να «μαζεύει» την αισιοδοξία ορισμένων και να λέει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση μέχρι να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές.

Για κάποιες ώρες δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχαν κλείσει τα πιο πολλά θέματα, ωστόσο, η αναβολή της συνάντησης με τον πρωθυπουργό δείχνει ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για να γίνουν οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και να κλειστεί η συμφωνία.

Στο μεταξύ, ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη, του υφυπουργού Οικονομικών Χρ. Σταικούρα, του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση και του υπουργού Εσωτερικών Αντ.Μανιτάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος ότι αύριο μπορεί να κλείσουν όλα τα θέματα;

Ι. Στουρνάρας: Όλα δε νομίζω, γι’ αυτό δουλεύουμε, όμως, για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Δημοσιογράφος: Οι εκκρεμότητες οι βασικές ποιες είναι, υπουργέ;

Ι. Στουρνάρας: Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες.

Δημοσιογράφος: Είναι πιθανό αύριο να έχουν κλείσει τα θέματα αυτά ή μπορεί να πάμε και στην άλλη εβδομάδα;

Ι. Στουρνάρας: Ορισμένα θέματα ελπίζουμε, βεβαίως.

Δημοσιογράφος: Το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό θα γίνει αύριο;

Ι. Στουρνάρας: Βέβαια. Ναι, ναι. Στις 7 η ώρα.

Δημοσιογράφος: Είναι σίγουρο.

Ι. Στουρνάρας: Ναι, βέβαια.

Δημοσιογράφος: Οι εκκρεμότητες οι βασικές είναι το δημόσιο και το χαράτσι της ΔΕΗ; Ποιες είναι οι βασικές εκκρεμότητες;

Ι. Στουρνάρας: Θα τα πούμε αύριο».

Keywords
Τυχαία Θέματα