Στις Βρυξέλλες μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου

(Ανανεωμένο) Στις Βρυξέλλες, όπου μετέβησαν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και κυπριακή αντιπροσωπεία, μεταφέρονται οι διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Ο

πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ θα διευθύνει σήμερα, μια “συνάντηση υψηλού επιπέδου” με τον πρόεδρο της Κύπρου “για να διευκολυνθεί μια λύση για την Κύπρο”, δήλωσε εκπρόσωπός του.
Ευρωπαϊκή πηγή έκανε γνωστό ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι. Σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ο Νίκος Αναστασιάδης πρόκειται επίσης, να έχει συνομιλίες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν το σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο.Η συνεδρίασή είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 19:00 ώρα Ελλάδας και θα συμμετάσχουν και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ντράγκι.

«H διάσωση της κυπριακής οικονομίας και η αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας είναι ο στόχος της δύσκολης αποστολής του προέδρου Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες», τονίζει σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιάνιδης.

Ο κ. Στυλιανίδης επισημαίνει ότι «αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση, δεν θα αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία» και αναφέρει ότι στη διάρκεια της δύσκολης αποστολής, πολιτική ηγεσία και λαός θα τηρούνται ενήμεροι.

Ο κ.Αναστασιάδης αναχώρησε το πρωϊ,από τη Λάρνακα με αεροσκάφος που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.Συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη καθώς και από ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα ,όποτε ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών,ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει:«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε σημειωθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των κυπριακών αρχών με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης ,η οποία οφειλόταν κυρίως στην αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Ειδικότερα της εκπροσώπου του στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου, η οποία φέρεται να είχε οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η Ντελκουλέσκου επέμεινε στο διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Μιλώντας το πρωί, στο Mega, ο κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επιβεβαίωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και είπε πως οι διαπραγματεύσεις «σκόνταψαν» στο ζήτημα της ενδεχόμενης απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες περί αιτήματος της τρόικας για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής, είπε πάντως, ότι δεν συζητείται τίποτε άλλο πέραν του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το θέμα του ποσοστού του κουρέματος που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα