Έχουν δίκαιο οι δικαστές;

Εδώ και τρεις μήνες οι δικαστές έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εξαιτίας των περικοπών που τους έχουν γίνει. Και είναι πράγματι δραματικές οι περικοπές τους, έχουν απαξιωθεί ακόμη και δικαστές ανωτέρου επιπέδου, επομένως τα αιτήματά τους είναι δίκαια παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην οικονομία δεν επιτρέπει εξαιρέσεις επαγγελματικών ομάδων από τις περικοπές. Και ο αγρότης έφαγε το ψαλίδι και ο μισθωτός και ο συνταξιούχος και ο δικαστής. Πάμε όμως να πούμε και ορισμένες μεγάλες αλήθειες:

* Η πρώτη αλήθεια είναι ότι οι κινητοποιήσεις

που κάνουν δεν πλήττουν τις τσέπες τους. Πηγαίνουν στις   9 το πρωί στις έδρες τους, κατεβαίνουν στη 10 και δεν ξανανεβαίνουν, ούτε και παίρνουν δικογραφίες στο σπίτι για να τις μελετήσουν. Όμως, ο μισθός μπαίνει στην τράπεζα χωρίς πρόβλημα. Διότι δεν είναι απεργία. Αν τους είχαν γίνει περικοπές για τις τρίμηνες και πλέον κινητοποιήσεις τους τώρα θα είχαν βγει στην Ομόνοια για ζητιανιά. Διότι επί τρεις μήνες δε θα έπαιρναν ούτε ευρώ. Παρ’ όλα αυτά οι μισθοί τρέχουν κανονικά, αλλά η δουλειά δε γίνεται και το έμφραγμα στη δικαιοσύνη είναι άνευ προηγουμένου.

* Από την αρχή των κινητοποιήσεων μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν πάρει αναβολή πάνω από 300.000 δίκες που θα προστεθούν στις χιλιάδες περσινές που είναι σε εκκρεμότητα και που συνολικά ανεβάζουν τις δικαστικές υποθέσεις που είναι στον αέρα σε πάνω από 1,1 εκατομμύριο (!!!).

* Μερικές δεκάδες χιλιάδες από αυτές τις εκκρεμείς δίκες είναι φορολογικές-τελωνειακές, δηλαδή το κράτος έχει να λαμβάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τινάζονται έτσι στον αέρα τα έσοδα, αφού θα περάσουν μήνες για να ολοκληρωθούν δίκες που εκκρεμούν από πέρυσι.

* Μια άλλη μεγάλη αλήθεια που αποκρύβουν οι δικαστικοί είναι ότι πολλές φορές στο παρελθόν είχαν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Το 2006, λοιπόν, το Μισθοδικείο, που αποτελείται από δικαστές, δικηγόρους και τρεις πανεπιστημιακούς, αποφάσισαν να δώσουν στους εαυτούς τους αυξήσεις 50% με 70%. Τότε είχε εκδικαστεί προσφυγή της Εφέτη Διοικητικών Δικαστηρίων και έκρινε ότι οι μισθοί των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων πρέπει να εξομοιωθούν με τις αποδοχές του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών. Το δικαστήριο, μάλιστα, αποφάσισε ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά για την πενταετία 2000-2005, όπως διεκδικούσε η δικαστής στην προσφυγή της. Υπολογίζεται ότι τα χρήματα που αναμένεται να επιδικαστούν στους δικαστές κυμαίνονται από 50.000 έως 150.000 ευρώ. Το συνολικό κονδύλι εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αρνητικά ψήφισαν οι τρεις πανεπιστημιακοί που είναι μέλη του ειδικού δικαστηρίου. Η ΓΣΕΕ είχε υπολογίσει το 2006 την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών ως 1.800% λόγω και των αναδρομικών.

* Είναι και οι δικαστές άνθρωποι με οικογένειες, αλλά κι επιστήμονες που έχουν γράψει χιλιάδες ώρες στα θρανία (όπως και πολλοί άλλοι θα πει κανείς). Όμως, ανήκουν σε μια επαγγελματική κατηγορία που δε μπορούν να απεργούν. Δε γίνεται να απεργεί ο γιατρός τη

Keywords
Τυχαία Θέματα