Εφαρμοστέο δίκαιο της παλιάς και της νέας σύμβασης

ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Του Μανώλη Μενεγάκη

Όπως είναι γνωστό, η παλιά δανειακή σύμβαση κατά το αρχικό μνημόνιο δεν είχε νομιμοποιηθεί από τη βουλή, επομένως ήταν ανυπόστατη νομικά όπως και οι προβλέψεις της για το εφαρμοστέο δίκαιο.

Τώρα όμως που

αναμένεται να νομιμοποιηθούν από τη βουλή η νέα δανειακή σύμβαση και η σύμβαση PSI το εφαρμοστέο δίκαιο αποκτά βαρύνουσα σημασία σε περίπτωση που δημιουργηθεί κάποια εμπλοκή στο μέλλον και χρειαστεί να εκτελεστούν οι προβλέψεις της νέας σύμβασης κατά της περιουσίας του ελληνικού κράτους.

Η αντιπαραβολή των τότε προβλέψεων και των τωρινών δίνει ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

Α. ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ αρθ. 14 παρ. (1):  Η Σύμβαση καθώς και κάθε εξωσυμβατική υποχρέωση που τυχόν προκύψει από την παρούσα ή σε σχέση με την Σύμβαση, διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.

ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ:  άρθ. 13 παρ. (1): Η παρούσα Σύμβαση και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Αγγλικό δίκαιο.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ: Καμία.

Β. ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ αρθ. 14 παρ. (2):  Οι συμβαλλόμενοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διένεξη προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την ισχύ, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της Σύμβασης στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ αρθ. 13 παρ. (2):  Τα Μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ:  Αντί για την αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη νέα σύμβαση ιδρύεται αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Λουξεμβούργου.  Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Άλλο να έχεις να σε κρίνει όλη η Ε.Ε. (αφού επί της ουσίας το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι επιρρεπές στις πολιτικές πιέσεις) και άλλο το δικαστήριο ενός μόνο κράτους μέλους.

Γ. ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ αρθ. 14 παρ. (3) Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως δεσμευτικές και εκτελεστές από τα συμβαλλόμενα μέρη.

ΝΕΑ ΣΥΜΒΑΣΗ: Τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει. Αυτό είναι θετικό και έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ο Σαμαράς δεν δέχτηκε δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης άλλο από το ελληνικό.

Δ. ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ αρθ. 14 παρ. (4) Οι Δανειστές μπορεί να εκτελέσουν ή να επιδιώξουν να εκτελέσουν οποιαδήποτε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στην παρούσα ή άλλα δικαιώματα κατά του Δανειολήπτη στα δικαστήρια της χώρας του Δανειολήπτη.

ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ: Τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει. Αυτό είναι θετικό και έρχεται και πάλι να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ο Σαμαράς δεν δέχτηκε δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης άλλο από το ελληνικό.

Ε. ΠΑΛΙΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ: Καμία πρόβλεψη για συντρέχουσες δικαιοδοσίες δικαστηρίων άλλων χωρών.

ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα