Είκοσι-εννέα θετικά κρούσματα με κορονοϊό στον Προμαχώνα

Ανησυχία δημιουργεί η αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού. Πριν από λίγο η τηλεόραση του ΣΚΑΙ μετέδωσε πως 29 τουρίστες που υπεβλήθησαν σε τεστ στον Προμαχώνα βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊο.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρόκειται για τουρίστες που ήρθαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση την περασμένη Κυριακή αποφάσισε την αναστολή της πρόσβασης των υπηκόων Σερβίας στη χώρα μας έως τις 15 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται

ότι χθες ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 50 νέα κρούσματα, τα 27 εκ των οποίων ήταν "εισαγόμενα".

Με την πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού να έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως μετέδιδε από νωρίς σήμερα το Capital.gr: Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στην αίθουσα ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είναι χαρακτηριστικές της στρατηγικής για τη συνεχή θωράκιση της προστασίας της δημόσιας υγείας, τη στιγμή που δύο είναι τα μέτωπα που προκαλούν ανησυχία. Από τη μία, οι θετικοί στον κορονοϊό επισκέπτες, που εισέρχονται στην Ελλάδα. Από την άλλη, τα φαινόμενα χαλάρωσης και συγχρωτισμού, που παρατηρούνται σε ολόκληρη την επικράτεια και ενδέχεται να οδηγήσουν σε διασπορά των κρουσμάτων και σε τοπικές εξάρσεις.

"Η κυβέρνηση αξιολογεί την κατάσταση και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, είτε να χαλαρώσει μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Σήμερα, η ανάγκη για εγρήγορση από όλους τους πολίτες, από όλους τους επαγγελματίες είναι μεγαλύτερη από πριν για τον απλούστατο λόγο ότι πριν από ένα μήνα ο ιός δεν κυκλοφορούσε στη χώρα μας. Τώρα, γνωρίζουμε ότι, από τη στιγμή που πήραμε τη συνειδητή απόφαση να ανοίξουμε τα σύνορά μας και να υποδεχτούμε με αυστηρούς όρους επισκέπτες, θα υπάρχουν και κάποια κρούσματα. Για να μην έχουμε καινούργιες εστίες και να μπορέσουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα κρούσματα απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σε μία από τις παρεμβάσεις, που πραγματοποίησε στη Βουλή. "Τώρα που καλούμαστε να εξακολουθούμε να παραμένουμε σε εγρήγορση παρατηρώ και εγώ και επισημαίνω κάποια φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται. Και ειδικά στο ζήτημα των επαγγελματιών του τουρισμού και της εστίασης οι έλεγχοι αυτοί θα είναι αυστηροί. Και θα είναι ακόμα πιο αυστηροί εκεί που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα αυτή τη στιγμή να χαλαρώσουμε. Εξακολουθεί ο ιός να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες που έχουν δει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης. Οφείλουμε, όμως, όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Θα γίνονται ακόμα πιο συστηματικοί έλεγχοι και όπου απαιτείται θα επιβάλλονται και οι κυρώσεις, τις οποίες ορίζει ο νόμος. Για να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσει η χώρα αυτή τη μεγάλη επιτυχία στο πρώτο στάδιο της πανδημίας...", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Ευρεία σύσκεψη

Με την εικόνα των τελευταίων ημερών να βρίσκεται στο…κυβερνητικό μικροσκόπιο, το βλέμμα εστιάζει στη σημερινή τηλεδιάσκεψη, υπό τον κ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί επί τάπητος η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο σχέδιο συμμετέχουν και στελέχη από τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να ενισχυθεί το δυναμικό των μικτών κλιμακίων, υπό τον επιχειρησιακό συντονισμό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η τηλεδιάσκεψη αποτελεί, ουσιαστικά, ένα μίνι υπουργικό συμβούλιο. Θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Θεόδωρος Κλιάρης, ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων και Λειτουργιών, Κίμων Δρακόπουλος. Η παρουσίαση του σχεδίου και της κατανομής των δυνάμεων από όλα τα Σώματα, θα γίνει από τον κ. Χαρδαλιά και στοιχεία της λειτουργίας του Συστήματος στοχευμένης δειγματοληψίας, από τον κ. Δρακόπουλο.

Τα φαινόμενα χαλάρωσης

Με τα φαινόμενα συγχρωτισμού να απέχουν πόρρω από τις συστάσεις των ειδικών, στην κυβέρνηση διαμηνύουν, σε όλους τους τόνους, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλαρότητα, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν, ενώ θα υπάρξουν και…καμπάνες σε όσους "επιπόλαιους" δρουν σε βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών. "Χτυπάμε σήμερα μία καμπάνα κινδύνου, όχι ένα καμπανάκι. Τα φαινόμενα χαλάρωσης δεν πρέπει να συνεχιστούν. Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Βασιζόμαστε στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίνεται, αλλά θέλουμε να δείξουμε ότι η Πολιτεία είναι εκεί και αναδεικνύει προβλήματα καταστρατήγησης των κοινών κανόνων, ώστε ν’ αποκαλυφθούν οι επιπόλαιοι, οι οποίοι δρουν σε βάρος των συνεπών. Επομένως, θα περιμένουμε αυτές τις ημέρες -και ιδίως μέχρι τη Δευτέρα- να δούμε τα αποτελέσματα που θα έχει αυτή η προσπάθεια εγρήγορσης και καταπολέμησης του εφησυχασμού. Και είμαστε εδώ να πάρουμε οποιοδήποτε αναγκαίο νέο μέτρο χρειαστεί", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και η Πολιτική Προστασία αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο σενάρια για περαιτέρω λήψη μέτρων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε νέα σύσκεψη, η οποία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την Κυριακή και με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη διήμερη περιοδεία του σε Άρτα και Κέρκυρα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
εικοσι, εννεα, θετικα, υφυπουργός υγείας, σκαι, τεστ, ΕΟΔΥ, νέα, capital, βουλη, ελλαδα, γεεθα, κερκυρα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, κικιλιας, μετρο, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, αποτελεσματα, δημητριαδης, χωρες, αρτα, βουλγαρια, γεεθα, ιος, ρουμανια, σημερινη, σκαι, τεστ, τηλεοραση, ωρα, capital, capital.gr, αυξηση, ακης, βλεμμα, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, γρηγορης, δευτερο, δευτερα, δυναμικο, εγρηγορση, αιθουσα, εξελιξη, επιτυχια, εσωτερικων, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κιμων, ληψη, λογο, μαξιμου, μητσοτακης, μινι, ουσιαστικα, παρουσιαση, πολιτεια, προβληματα, πυλες, σχεδιο, υφυπουργός υγείας, φλωρος, κωνσταντινος, δικαιωμα, εφαρμογη, ετοιμη, χωρα, κυριακου, κυριακη, πληροφοριες, σωματα, σωματα ασφαλειας, θανασης, υγειας
Τυχαία Θέματα