Έκκληση Ομπάμα για μια «εξυπνότερη κυβέρνηση»

Επιδιώκοντας να θέσει την ευημερία της μεσαίας τάξης στην καρδιά της ατζέντας της δεύτερης περιόδου του, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο την Τρίτη, στο διάγγελμά του, να αυξήσει τον ομοσπονδιακό ελάχιστο μισθό σε 9 δολάρια την ώρα, λέγοντας ότι το μέτρο θα βγάλει εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια και θα ωθήσει την οικονομία. Στην ομιλία, η οποία ανέδειξε ιδιαίτερα τα δημοφιλή θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ήταν «καθήκον της γενιάς μας» να «αναθερμάνουμε την πραγματική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης της Αμερικής –την ανάπτυξη της ακμάζουσας

μεσαίας τάξης».

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, από 7,25 δολάρια την ώρα ήταν το πιο άμεσο μέτρο που πρότεινε, σε μια σειρά πρωτοβουλιών που αφορούν την εκπαίδευση, την ενέργεια και τα δημόσια έργα. Η αύξηση αυτή βέβαια έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στους νεαρούς Αμερικανούς, οι οποίοι και αποτέλεσαν σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του Ομπάμα. Η πρότασή του είχε ως αποτέλεσμα μια από τις πιο δυνατές επευφημίες του από τους Δημοκρατικούς στη Βουλή.

Μιλώντας σε ένα διαιρεμένο Κογκρέσο, με πολλούς Ρεπουμπλικάνους ακόμα να μην έχουν χωνέψει τη νίκη του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ομπάμα έκανε έκκληση ενότητας. Προέτρεψε τους βουλευτές να δράσουν για τη μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, και, πάνω απ ‘όλα, την ένοπλη βία, κάνοντας μια συναισθηματική έκκληση για αυστηρότερους ελέγχους.

Ο Ομπάμα έλαβε το λόγο μετά από μια ένθερμη υποδοχή. Όμως, εκατομμύρια τηλεθεατές, για να μην αναφέρουμε και τους παρευρισκόμενους που έριχναν κλεφτές ματιές στο smartphones τους, ήταν έξαλλοι με το ανθρωποκυνηγητό σε όλη τη χώρα, όπου η αστυνομία στην Καλιφόρνια παρακολουθούσε έναν ύποπτο για τη δολοφονία αστυνομικών και άλλων. Γεγονός που μονοπώλησε και την κάλυψη των media, μέχρι τη στιγμή που άρχισε η ομιλία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν γρήγορα τις προτάσεις του Ομπάμα, λέγοντας ότι αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε υψηλότερους φόρους και έναν υπερβολικά φορτισμένο ρόλο της κυβέρνησης που θα πνίξει την οικονομική ανάπτυξη και θα μεγαλώσει την δημοσιονομική τρύπα του έθνους. Η επιλογή του γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο, ενός αμερικανο-κουβανού από τη Φλώριδα, να δώσει την επίσημη απάντηση των Ρεπουμπλικάνων ήταν μια σιωπηλή αναγνώριση της ζημιάς που υπέστησαν στις κάλπες από τη σκληρή στάση τους σχετικά με τη μετανάστευση.

Σε μια ομιλία που αφορούσε κυρίως εσωτερικά θέματα, ο Ομπάμα προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα μια ημέρα μετά την δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου. Προειδοποίησε την κυβέρνηση της χώρας ότι αντιμετωπίζει περαιτέρω απομόνωση και άμεσα αντίποινα. Εν όψει νέων απειλών, ο Ομπάμα ανήγγειλε την υποχώρηση παλαιότερων, όπως η επιστροφή 34.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Έμφαση στα κοινωνικά θέματα

Στην έκκλησή του για μια πιο δίκαιη κοινωνία, ο Ομπάμα παρουσίασε μια σειρά μέτρων για το υπόλοιπο της θητείας του. Κάποια απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και άλλα απλώς ένα εκτελεστικό διάταγμα. Μεταξύ των προτάσεων ήταν η επένδυση 1 δις δολαρίων στη δημιουργία 15 ινστιτούτων για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παραγωγής, με βάση την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος στο πανεπιστήμιο Youngstown του Οχάιο. Είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα ομοσπονδιακά εδάφη για να πληρώσει για την έρευνα σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας που θα οδηγήσει στην απεξάρτηση των αυτοκινήτων και των φορτηγών από το πετρέλαιο.
Ο Ομπάμα υποσχέθηκε επίσης να συνεργαστεί με τις πολιτείες για την παροχή υψηλής ποιότητας προσχολικής φροντίδας για κάθε παιδί στην Αμερική. Και ανακύκλωσε μια πρόταση για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αναχρηματοδοτήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Καμία από αυτές τις προτάσεις, δήλωσε ο Ομπάμα, δεν θα προσθέσει στο έλλειμμα, δεδομένου ότι ήταν σύμφωνες με τον προϋπολογισμό. «Δεν είναι μια μεγαλύτερη κυβέρνηση που χρειαζόμαστε», είπε, «αλλά μια πιο έξυπνη κυβέρνηση που θα θέτει προτεραιότητες και θα επενδύει σε ευρεία ανάπτυξη».

Ο Ομπάμα επεσήμανε επίσης ότι η εποχή της μονομερούς μείωσης του ελλείμματος πρέπει να τελειώσει. Σημείωσε ότι οι πρόσφατες συμφωνίες για τους φόρους και τις δαπάνες μείωσαν το έλλειμμα κατά 2,5 τρις δολάρια, περισσότερο από τα μισά από τα 4 τρις δολάρια τα οποία υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι ότι θα μπορούσαν να κάνουν βιώσιμη την οικονομία της χώρας. Αναφέρθηκε επίσης στις ζοφερές συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στη συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Ως προς την εμπορική πολιτική, ο πρόεδρος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για μια συνολική συνθήκη για το εμπόριο. Νωρίτερα είχε παρουσιαστεί μία έκθεση η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είχαν μειωθεί αρκετά ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

nytimes

Keywords
Τυχαία Θέματα