Εκπαιδευμένος από τους Ταλιμπάν ο ένοπλος της Τουλούζης

 Ο ύποπτος για τις δολοφονίες τεσσάρων ανθρώπων σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη σταμάτησε να συνομιλεί με τους διαπραγματευτές της αστυνομίας, ενώ νωρίτερα τους είχε πει ότι θα παραδοθεί αργότερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν. «Προς το παρόν, δεν μιλάμε άλλο. Οι συνομιλίες έχουν διακοπεί», δήλωσε ο Γκεάν προς δημοσιογράφους.

Ο 24χρονος ύποπτος είχε πει νωρίτερα αρκετές φορές στους αστυνομικούς ότι θα παραδοθεί και την τελευταία φορά είχε πει πως θα το κάνει «το απόγευμα», δήλωσε ο Γκεάν. «Ελπίζω πως αυτό θα συμβεί», πρόσθεσε. Νωρίτερα είχε πει ότι στόχος των

αρχών είναι να συλλάβουν τον ύποπτο ζωντανό ώστε να προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Επίλεκτες αστυνομικές δυνάμεις της Τουλούζης έχουν περικυκλώσει το διαμέρισμα του άνδρα που φέρεται να έχει δολοφονήσει επτά άτομα τις τελευταίες εβδομάδες.

Δυο αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί, και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με τον ύποπτο, που φέρεται να έχει σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους σε εβραϊκό σχολείο, και τρεις στρατιώτες στη Νότια Γαλλία.

Οι αστυνομικοί εκκένωσαν την περιοχή όπου βρίσκεται ταμπουρωμένος ο ύποπτος, σε προάστιο μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σχολείο Ozar Hatorah, στο οποίο και σημειώθηκαν οι τελευταίες δολοφονίες αθώων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε και στις δυο περιπτώσεις είναι το ίδιο.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Αλγερινής καταγωγής 24χρονος Mohamed Merah, που είναι μηχανικός αυτοκινήτων, είναι ο δράστης των δολοφονιών που έχουν συνταράξει τη γαλλική κοινή γνώμη.

Ο  Merah έχει ταξιδέψει στη πακιστανική ημιαυτόνομη περιοχή πολλές φορές στο διάστημα 2007-2011, όπου και εκπαιδεύτηκε από Ταλιμπάν, ενώ έχει περάσει και τα σύνορα με το Αφγανιστάν, για να πολεμήσει εναντίον των εκεί Νατοϊκών δυνάμεων. Παράλληλα, αναφέρεται ότι προσπάθησε να καταταγεί, χωρίς όμως επιτυχία, τόσο στο γαλλικό στρατό, όσο και στη Λεγεώνα των Ξένων.

Η αστυνομία συζητά με τον μεγαλύτερό του αδελφό Abdelkader Merah, που εργάζεται ως θυρωρός στο κτίριο όπου βρίσκεται κρυμμένος ο Mohamed, μαζί με την μητέρα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα έχει πει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τον γιο της.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Claude Gueant ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο Merah ήθελε να εκδικηθεί για λογαριασμό των παιδιών της Παλαιστίνης, και να πλήξει τον γαλλικό στρατό για τις επεμβάσεις του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του France 24, που είχε επαφή με κάποιον ο οποίος δηλώνει ο δράστης των δολοφονιών, η περσινή απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας στη Γαλλία, ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για τις πράξεις του.

Ο ύποπτος είναι οπλισμένος, ενώ δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι βρέθηκαν και αρκετά όπλα σε ένα αυτοκίνητο κοντά στο διαμέρισμα που πολιορκείται.

Ο Nicolas Sarkozy ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μεταβεί στη Τουλούζη, προκειμένου να συναντήσει από κοντά τους τραυματίες αστυνομικούς. Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, δήλωσε ικανοποιημένος για την γενναιότητα αυτών π

Keywords
Τυχαία Θέματα