Διασώζονται οι συντάξεις των αποστράτων

13:52 7/7/2013 - Πηγή: Antinews

(Ανανεωμένο) H συμφωνία με την τρόικα που όλοι περίμεναν να κλείσει το μεσημέρι της Κυριακής δεν έγινε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι στον αέρα ή ότι χάνεται η δόση. Αν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σήμερα και αύριο διαβάσετε τις λέξεις «θρίλερ», «αγωνία», «χάνεται η δόση», «πρόβλημα» ή «κινδυνεύει η χρηματοδότηση της χώρας», μη… μασήσετε.

Είναι οι ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούνται από τους δημοσιογράφους κάθε φορά που είναι κοντά η

συμφωνία. «Πουλάνε» άλλωστε τα θρίλερ και η αγωνία πριν από το… happy end. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που μένει να διευκρινιστούν, κι αυτό θα γίνει πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup. Άλλωστε, πώς θα δικαιολογηθεί και η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί για τμηματική καταβολή της δόσης; Κάθε φορά που η Ελλάδα θα κάνει αυτά που δεσμεύτηκε να κάνει, θα παίρνει και χρήματα. Κι εδώ που τα λέμε έχουν δίκιο οι τροικανοί να μην μας πιστεύουν. Ένα χρόνο τώρα μιλούσαμε για το δημόσιο τομέα και ο Μανιτάκης έπαιζε… μπιρίμπα με τον Ρουπακιώτη.

Δύο χρόνια λέμε τώρα να γίνει εξορθολογισμός στον ΕΟΠΥΥ κι εκεί δεν ξέρουν ούτε πόσοι είναι οι ασφαλισμένοι. Καιρό τώρα λέμε ότι ο ΟΑΕΕ είναι απασφαλισμένη βόμβα αλλά κανείς δεν κάνει τίποτε για να πληρώσουν όσοι χρωστάνε. Δύο χρόνια ασχολούμαστε με το φόρο στα ακίνητα και ο μόνος φόρος που έχουμε είναι το έκτακτο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.

Εν πάση περιπτώσει η τρόικα έφυγε από την Αθήνα, θα καταθέσει την έκθεσή της στο Eurogroup το οποίο και θα δώσει τις τελικές αποφάσεις. Όλες, πάντως, οι ενδείξεις από τα ξένα κέντρα εξουσίας δείχνουν ότι υπάρχει συμφωνία, έστω και με εκκρεμότητες. Αυτό που ίσως είναι η μεγαλύτερη είναι αν θα ανακοινωθεί αύριο κάποια απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση για λίγους μήνες. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ αλλά και δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση ούτε στις συντάξεις των αποστράτων, ούτε στους μισθούς των εν ενεργεία στρατιωτικών. Ήταν μια κόκκινη γραμμή που έχει μπει εδώ και μήνες καθώς δεν υπάρχουν άλλες αντοχές στους απόστρατους αλλά και στους εν ενεργεία οι οποίοι έχουν δει αιματηρές περικοπές μισθών.

Οι απώλειες των εσόδων 250 εκατ. ευρώ από το σκέλος των συντάξεων των απόστρατων, αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) από τη μείωση των εξοπλισμών από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όσο για τη δόση και πώς θα πληρώνεται; Η τρόικα λέει ότι θα εξαρτάται από τους μηνιαίους στόχους που πετυχαίνει η ελληνική κυβέρνηση κυρίως στο θέμα της διαθεσιμότητας στο δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα