Ένθερμος θιασώτης της επίκλησης των πνευμάτων ο Γεώργιος Σουρής!

19:21 6/2/2024 - Πηγή: Antinews

Πώς ένα χαμένο βαλιτσάκι ανέδειξε μέντιουμ τον ποιητή Ιωάννη Πολέμη

Του Ελευθέριου Σκιαδά

Όπως γράφαμε στο χθεσινό μας σημείωμα, οι πρώτες πνευματιστικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν όχι μόνον στην οικία του Αλέξανδρου Ραγκαβή, αλλά και στην έπαυλη Οικονομίδη στην Κηφισιά το 1853. Ο ιδιοκτήτης της Σπυρίδων Οικονομίδης ήταν πάρεδρος της Κοινότητας του προαστίου και σπιτονοικοκύρης του θερινού καταφυγίου του Όθωνα και της Αμαλίας, προ της ίδρυσης του Πύργου της Βασιλίσσης. Δεν ήταν γνήσιος Κηφισιώτης, αλλά, όπως αναφέρθηκε, Ηπειρώτης στην καταγωγή και είχε δημιουργήσει περιουσία στη Βλαχία.

Στα τέλη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ο Σπ. Οικονομίδης ήλθε στην Αθήνα και νυμφεύθηκε την Ελένη Νικολάου – Λεβίδου, η οποία είχε γεννηθεί στην Πόλη και διέθετε έκτακτη μόρφωση για την εποχή εκείνη. Όταν ήλθε στην Ελλάδα, ο Σπ. Οικονομίδης προτίμησε να επενδύσει μεγάλο μέρος της χρηματικής περιουσίας του στην Κηφισιά, μέσω της αγοράς παλαιών οθωμανικών κτημάτων. Υπήρξε εκ των πρωτεργατών για την πρόοδο του αθηναϊκού προαστίου, και συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση του φυσικού τοπίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντός του.

Εκεί, λοιπόν, ανήγειρε την περίφημη έπαυλή του, στην οποία πραγματοποιήθηκε ένα από τα πρώτα πνευματιστικά πειράματα. Εννοείται πως όσα συνέβαιναν στην Κηφισιά διαδίδονταν αστραπιαία στην Αθήνα, προκαλώντας συζητήσεις. Εξάλλου, κάθε συζήτηση για πνεύματα και υπερφυσικά φαινόμενα οπωσδήποτε προκαλεί ενδιαφέρον ακόμα και στις ημέρες μας. Σε πλούσια σαλόνια και λαϊκές συνοικίες οι διαδόσεις περί πνευμάτων δημιούργησαν έναν πραγματικό παροξυσμό.

Ένθερμος οπαδός των πνευματιστικών πειραμάτων εμφανίστηκε και ο Γεώργιος Σουρής. Σχετικές αναφορές μάς παρέδωσε ο γιος του Κρίτων Σουρής. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστη η αφορμή που προκάλεσε τις συγκεντρώσεις με τις οποίες επί μία δεκαετία σχεδόν διασκέδασε η αφρόκρεμα των παλαιών Αθηνών. Κατά τη μετακόμιση της 1ης Σεπτεμβρίου 1891 του δημοφιλούς ποιητού σε άλλη οικία, χάθηκε ένα βαλιτσάκι. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι «απωλέσθη ο πολυθρύλητος μάρσιπός του, περιέχων διάφορα πολύτιμα αντικείμενα».

Σχεδόν κάθε βράδυ

Αναστατώθηκε η οικογένεια Σουρή. Την επομένη το βράδυ, οπότε λόγιοι της εποχής συγκεντρώθηκαν στο νέο σπίτι του ποιητή, ανάμεσά τους ο Ιωάννης Δαμβέργης, ο Άδωνις Κύρου, ο Κωστής Παλαμάς, ο Δημήτριος Κακλαμάνος, ο Θεόδωρος Βελλιανίτης, ο Ιωάννης Πολέμης και άλλοι, ο τελευταίος πρότεινε να του φέρουν ένα τραπεζάκι. Πάνω σε αυτό ακούμπησε τα χέρια του και το έκανε να κουνηθεί, προφητεύοντας προς γενική έκπληξη όλων πως το βαλιτσάκι θα βρισκόταν, αλλά με το μισό μόνο περιεχόμενο.

Συνέπεσε δε να εκπληρωθεί η προφητεία αυτή και ο Ιωάννης Πολέμης ανακηρύχθηκε σε ένδοξο μέντιουμ. Από τότε, σχεδόν κάθε βράδυ, επί μακρό χρονικό διάστημα, ο Ιωάννης Πολέμης έγινε ο ήρωας των πνευματιστικών συνεδριάσεων των λογίων, οι οποίοι καλούσαν τα πνεύματα των μεγάλων ανδρών. Αυτά διά της χειρός του ποιητή έγραφαν σε άψογη καθαρεύουσα, άλλοτε στίχους και άλλοτε πεζές προφητείες. Ένα βράδυ, όμως, ο Ιωάννης Πολέμης κατελήφθη από τη διάθεση να εξαφανιστεί υπνωτιζόμενος.

Παρακάλεσε τους συνέδρους να βγουν από τη σάλα και, μόλις έγινε η έξοδος, ξαφνικά ακούσθηκε κρότος πτώσης. Αμέσως τότε οι λόγιοι μπήκαν ξανά στη σάλα και βρήκαν τον ποιητή των «Χειμωνανθών» πεσμένο στο πάτωμα. Όταν σε λίγη ώρα συνήλθε, υποστήριξε ότι πήγε ως το σπίτι του και είδε τι συνέβαινε εκεί. Το περίεργο, βέβαια, ήταν ότι η προσκληθείσα έπειτα από λίγο αδελφή του Ιωάννη Πολέμη διαβεβαίωσε ότι συνέβησαν στο σπίτι τους όσα αφηγήθηκε ο ποιητής!

Διατάραξαν το νευρικό σύστημα των ευαίσθητων

Παρά, ωστόσο, τα εύθυμα επεισόδια των πνευματιστικών συνεδριάσεων στο σπίτι του ιδρυτή και εκδότη του «Ρωμηού», τα συνεχή πειράματα διατάραξαν κάπως το νευρικό σύστημα των πιο ευαίσθητων της παρέας. Ένας εξ αυτών, ο Κωστής Μάνος, έπαθε αϋπνία και πολλές φορές, όταν κατόρθωνε να τον πάρει ο ύπνος, ξυπνούσε απότομα μέσα στη νύχτα και φώναζε: «Κανάγια Σουρή, τι μας εσκάρωσες!». Για την περίπτωση Γ. Σουρή και τις συναντήσεις του με τα πνεύματα θα επανέλθουμε.

The post Ένθερμος θιασώτης της επίκλησης των πνευμάτων ο Γεώργιος Σουρής! appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews
Ένθερμος, Γεώργιος Σουρής,enthermos, georgios souris