Επαναγορά ομολόγων: Αισιοδοξία ότι ο στόχος των 30 δισ. θα επιτευχθεί

Αισιόδοξες εμφανίζονται τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα τελικά αποτελέσματα της επαναγοράς ομολόγων, αναμένοντας ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη διαδικασία θα αυξηθεί μέχρι σήμερα στις 14.00 (ώρα Ελλάδος), οπότε λήγει η νέα προθεσμία που έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ανακοίνωσε χθες ότι ανοίγει εκ νέου το βιβλίο προσφορών

για λίγο περισσότερο από 24 ώρες, κίνηση η οποία εγκρίθηκε από το Euro Working Group (EWG) την Κυριακή, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 30 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατεθούν στην Ελλάδα λίγο περισσότερα από 10 δισ. ευρώ, ώστε, αν η παράταση οδηγήσει σε έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες ομολογιούχους, να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία και να διαγραφεί χρέος κατά τι μεγαλύτερο των 20 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ως το απόγευμα της Παρασκευής -οπότε έληξε η αρχική προθεσμία συμμετοχής στην επαναγορά- είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ΟΔΔΗΧ ιδιώτες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 26,5 δισ. ευρώ (ποσοστό συμμετοχής: περίπου 42%). Η τιμή διαμορφώθηκε στο 33,4%. Άλλες πληροφορίες ανεβάζουν το ποσό που συγκεντρώθηκε λίγο υψηλότερα, κοντά στα 28 δισ. ευρώ. Η μικρή παράταση αποβλέπει, λοιπόν, στο να διευρυνθεί η συμμετοχή μέχρι τα 30-32 δισ. ευρώ και απευθύνεται σε όσους είτε δεν υπέβαλαν καθόλου προσφορά είτε δήλωσαν συμμετοχή με μέρος του χαρτοφυλακίου τους. Αντιθέτως, όσοι υπέβαλαν προσφορά μέχρι την Παρασκευή δεν έχουν δικαίωμα να την τροποποιήσουν.

Πρακτικά, αυτές που θα «καθαρίσουν» τη διαδικασία αναμένεται να είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν κρατικούς τίτλους συνολικού ύψους 14,7 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι πρόσφεραν προς επαναγορά την Παρασκευή περί τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 68% του χαρτοφυλακίου τους. Άλλα 16,5 δισ. ευρώ περίπου προσφέρθηκαν από τους ξένους ομολογιούχους. Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, απαλλάσσει τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών από ποινικές, αστικές, διοικητικές ή άλλες ευθύνες στο πλαίσιο της επαναγοράς ομολόγων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος επισημαίνει στην ανακοίνωση του οργανισμού για την παράταση: «Οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι ακόμη και εάν η Ελλάδα αποδεχθεί όλα τα ομόλογα, θα συνεχίσει να δεσμεύεται με τους πιστωτές του επίσημου τομέα στο να εξεταστούν περαιτέρω μέτρα για να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Τα μέτρα αυτά ίσως να μην περιλαμβάνουν την ευκαιρία να αποχωρήσει κανείς από τη συγκεκριμένη επένδυση στα επίπεδα που του παρέχονται με τη συγκεκριμένη επαναγορά χρέους».

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε προχθές από το Μόναχο ικανοποιημένος από τη διαδικασία. Επίσης, ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν

Keywords
Τυχαία Θέματα