Επεισόδια στα Εξάρχεια - Είκοσι οκτώ συλλήψεις

Ένταση επικράτησε μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου ήταν συγκεντρωμένα περίπου 200 άτομα ενώ ομάδες κουκουλοφόρων πετούσαν πέτρες, μολότοφ και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ .

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών στην προσπάθεια να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους.

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν απόψε, στην περιοχή των Εξαρχείων, η αστυνομία πραγματοποίησε 28 συλλήψεις,

ενώ προχώρησε συνολικά σε 41 προσαγωγές, σύμφωνα με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Παράλληλα, κατά την διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Όσον αφορά τις συλλήψεις, οι 6 έγιναν σε δώμα κτιρίου στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μολότοφ, αντιασφυξιογόνες μάσκες, γάντια, πέτρες και άλλα αντικείμενα, οι 2 στην οδό Στουρνάρη και οι 20 στην πλατεία Εξαρχείων, μετά τη λήξη των πορειών, για επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως σημειώνει ακόμη το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, "οι σημερινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου σε διάφορες περιοχές της χώρας εξελίχθηκαν στο σύνολό τους ομαλά χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ οι αστυνομικές Αρχές έλαβαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διαφύλαξη και την προστασία των εκδηλώσεων".

Παράλληλα, σε άλλες πόλεις προσήχθησαν συνολικά 31 άτομα για συμμετοχή σε επεισόδια. Ειδικότερα, 14 στη Θεσσαλονίκη, 10 στην Πάτρα και 7 στο Ηράκλειο Κρήτης

Ολοκληρώθηκε το -μαζικό- συλλαλητήριο για τα 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου,στην Αθήνα

[photo_0]

Ολοκληρώθηκε το –μαζικό– συλλαλητήριο που ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος και τα Χαυτεία, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 46 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ανάμεσά τους ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία όπου και διαλύθηκαν. Του συλλαλητηρίου προπορευόταν ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974

Επικεφαλής στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχοντας δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, την πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, και άλλα στελέχη του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της πορείας βρέθηκε στο μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα αποχώρησε. Ωστόσο, φτάνοντας το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην αμερικάνικη πρεσβεία αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές που είχαν παραμείνει έξω από την πρεσβεία ενώ κάποιοι άλλοι πέταξαν μπουκάλια νερό εναντίον τους. Η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα χωρίς να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του ΜέΡΑ25 ήταν ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα μαζική και με μεγάλο παλμό ήταν η πορεία του ΚΚΕ καθώς πλήθος κόσμου ξεκινώντας από την οδό Σταδίου έφτασε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία στη Βασιλίσσης Σοφίας κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Τα συνθήματα της πορείας ήταν υπέρ της Δημοκρατίας και του αγώνα για την ελευθερία αλλά και ενάντια «στην πολιτική που οδηγεί το λαό στην φτώχεια, την ανεργία, την ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό».

Επικεφαλής της πορείας ήταν ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ το «παρών» έδωσαν κι αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος αλλά και χιλιάδες κόσμου εργαζόμενοι, εργάτες και συνταξιούχοι.

«Διδασκόμαστε από την ιστορία, από την ίδια την πορεία της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, τον σοσιαλισμό» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα