Έρχεται νέα τραπεζική καταιγίδα

16:13 8/7/2012 - Πηγή: Antinews

Όλοι ξέρουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν και είναι μια στημένη υπόθεση, αλλά πλέον η κατάσταση καταντά  γελοία.

Λέγεται πως 20 μεγάλες τράπεζες, εδώ και καιρό στήνουν συστηματικά τα παγκόσμια επιτόκια. Ήδη, η Barclays έχει δεχτεί πρόστιμα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων, για χειραγώγηση του δείκτη Libor, αλλά όπως ισχυρίζεται, το ίδιο κάνουν και πολλές ακόμη τράπεζες.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως  πρόκειται για

το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο όλων των εποχών, και οι έρευνες που ξεκίνησαν διεξάγονται και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα ευρήματα των ερευνών θα ταρακουνήσουν τις χρηματαγορές για τα καλά. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό, πως όταν τελειώσουν οι αποκαλύψεις, θα έχει κλονιστεί συθέμελα η εμπιστοσύνη στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, και μπορεί να καταρρεύσουν αρκετές μεγάλες τράπεζες. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ.

Ο δείκτης Libor (London Inter Bank Offered Rate), είναι ο μέσος όρος των επιτοκίων που χρεώνουν οι τράπεζες του Λονδίνου η μια στην άλλη. Υπολογίζεται από την Thomson Reuters, που αποτελεί την ιδιοκτήτρια του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, για λογαριασμό της βρετανικής ένωσης τραπεζών BBA.

Όποιος δανείζεται (καταναλωτικά, στεγαστικά, υποθήκες, κλπ) επηρεάζεται απ αυτόν τον δείκτη. Ο Libor αποτελεί τον βασικό παράγοντα της κοστολόγησης τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια, ομόλογα, κλπ.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλωτές αγνοούν ακόμη και την ύπαρξη του δείκτη αυτού, ο οποίος όμως παίζει κρίσιμο ρόλο στην αμερικανική οικονομία.

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε πως σχεδόν το 60% των κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά, και το 100% των υπολοίπων, βασίζονται στον δείκτη Libor.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, εκτός από την Barclays, άλλες 20 τουλάχιστον μεγάλες τράπεζες (και αμερικανικές) εμπλέκονται στο σκάνδαλο στησίματος των επιτοκίων. Λέγεται πως εμπλέκεται ακόμη και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Τα στελέχη των τραπεζών χειραγωγούσαν τα επιτόκια. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 2005-2009, και κυρίως στη διάρκεια της κρίσης του 2007-2009, η Barclays υπέβαλλε ψευδή στοιχεία στην επιτροπή του Libor και του Euribor (που είναι ο αντίστοιχος της ΕΕ). Με αυτό τον τρόπο σημειώνονταν κέρδη.

Πρόκειται για σοβαρά πράγματα, αφού σύμφωνα με τις αρχές, η συμπεριφορά αυτή απειλεί την ακεραιότητα όλων των επιτοκίων…

Αρκετοί στον χρηματοπιστωτικό κόσμο έχουν τρομοκρατηθεί από τις λεπτομέρειες του σκανδάλου που έρχονται στο φως.

Σύμφωνα με άρθρο του CNN, η δυσοσμία είναι τρομακτική! «Το σκάνδαλο αυτό επιβεβαιώνει όλα αυτά που ξέραμε από καιρό: Κάτι βρωμάει στο Λονδίνο και η δυσοσμία είναι παντού και τρομακτική», λέει.

Το σκάνδαλο αυτό κάνει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να μοιάζει πολύ άσχημο.

Η εμπιστοσύνη προς τις αγορές μειώνεται, και οι νέες αποκαλύψεις απλά χειροτερεύουν την κατάσταση. Όπως αναφέρει το Huffington Post, οι αποκαλύψεις, σε συνδυασμό με την αστάθεια των χρηματιστηρίων, απειλούν την ακεραιότητα της παγκόσμιας χρηματιστηρ

Keywords
Τυχαία Θέματα