Έρχονται κι άλλα πορίσματα-φωτιά για δάνεια του Τ.Τ.

Νέα πορίσματα αναμένεται να έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες, ξετυλίγοντας πλήρως το «κουβάρι» των προβληματικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα οποία έχουν περάσει μετά τη διάσπαση της τράπεζας στο υπό εκκαθάριση κομμάτι.

Όπως αποκαλύπτει ο “Τύπος της Κυριακής“, οι ελεγκτές έχουν έρθει αντιμέτωποι

με αποκαλυπτικά ευρήματα για το… βίο και την πολιτεία επιχειρηματιών και όχι μόνο, τη σχέση τους με την τράπεζα, αλλά και τον τρόπο δράσης των παρελθουσών διοικήσεων του Τ.Τ., οι οποίες χορηγούσαν δάνεια εκατομμυρίων ευρώ με μηδενικές εξασφαλίσεις.

Στα νέα πορίσματα περιλαμβάνονται περιπτώσεις όπως αυτή του Σέρβου επιχειρηματία, ο οποίος αναχρηματοδότησε δάνειο που είχε λάβει από τη Millennium Bank μέσω του Τ.Τ., της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, και το οποίο είναι τουλάχιστον προβληματικό, αλλά και ενός αρχισυνδικαλιστή του Τ.Τ. ο οποίος έλαβε mega στεγαστικό δάνειο ύψους 2 (!) εκατ. ευρώ χωρίς περιορισμούς.

Στα νέα πορίσματα αναμένεται να ριχθεί περαιτέρω φως και για τις ήδη πολύκροτες υποθέσεις του ζεύγους Γριβέα. Για τους πρώτους οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επί θητείας Κλέωνα Παπαδόπουλου εγκρίθηκαν και επιπλέον δάνεια, πέραν αυτού των 17 εκατ. ευρώ χωρίς εγγυήσεις, με πιο χαρακτηριστικό ένα ύψους 3 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει σε διαφημιστικές ενέργειες της εταιρίας του, C&C, η οποία είχε ως «αποστολή» τη διοργάνωση συνεδρίων, κυρίως ιατρικών.

Οι επερχόμενες αποκαλύψεις, σύμφωνα με όσα πληροφορείται ο «ΤτΚ» από τα πλέον αξιόπιστα χείλη, αγγίζουν και τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ηδη στο εισαγγελικό πόρισμα αποκαλύπτεται ο τρόπος χορήγησης δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Alapis το 2009, ενώ ο όμιλος είχε ήδη αρχίσει να καταρρέει. Τα νέα ευρήματα αναμένεται να αποκαλύψουν πως το δάνειο εγκρίθηκε από τη διοίκηση Φιλιππίδη χωρίς να λάβει το Τ.Τ. καμία εξασφάλιση για την αποπληρωμή του.

Τα πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος κατ’ αρχάς και της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα ήταν αυτά που έδωσαν τις βάσεις για να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση Τ.Τ. Η αρχή έγινε το 2009, όταν η κεντρική τράπεζα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου εποπτικού ελέγχου της, διαπίστωσε μεγάλο «άνοιγμα» στα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. Τότε, με κατ’ επείγουσα εντολή του διοικητή κ. Γιώργου Προβόπουλου στον τότε διευθυντή εποπτείας κ. Ιωάννη Γούσιο, αποστάλθηκε επιστολή στη διοίκηση της τράπεζας και τον πρόεδρό της Αγγελο Φιλιππίδη που απαγόρευε οποιαδήποτε εκταμίευση νέου δανείου προς επιχειρήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, ο οποίος είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2009.

Από το τότε πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», προέκυπτε ότι τα πλέον προβληματικά δάνεια ήταν αυτά των Γριβέα – Ευθυμίου. Τα ευρήματα εστάλησαν στο Τ.Τ. και στη συνέχεια στην Αρχή κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα, η οποία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, μπορούσε να αναζητήσει τις ροές του χρήματος, καθώς τα πορίσματα της ΤτΕ δεν προβλέπεται από το νόμο να είναι αξιολογητικά, αλλά μόνο είναι περιγραφικά. Το 2012 έγινε εκ νέου τακτικός έλεγχος, τα αποτελέσματα του οποίου επίσης εστάλησαν στην Αρχή.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι ήδη από το 2011 είχε σημάνει εποπτικός συναγερμός για τα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. από τα ευρήματα της πρώτης άσκησης προσομοίωσης που διενήργησε η BlackRock στην Ελλάδα. Ο κ. Φιλιππίδης επικαλέστηκε τους Αμερικανούς ελεγκτές και υποστήριξε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι το Τ.Τ. είχε το χαμηλότερο δείκτη επισφαλειών, μόλις 5%. Αυτό το ποσοστό είναι σωστό, καθώς αφορά στο συνολικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας, η οποία χορηγούσε μέχρι το 2007 μόνο στεγαστικά δάνεια και ως επί το πλείστον σε δημοσίους υπαλλήλους. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αρχών, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια του Τ.Τ. (ουσιαστικά αυτού του είδους οι χορηγήσεις ξεκίνησαν το 2007 επί προεδρίας Φιλιππίδη) διαμορφώνονταν στο δυσμενές σενάριο στο 33,2% των χορηγήσεων της κατηγορίας, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των άλλων μεγάλων τραπεζών (μέσος όρος 17%).

Keywords
Τυχαία Θέματα