Έτοιμο να προσφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη δηλώνει το Ιράν

18:11 5/5/2014 - Πηγή: Antinews

Το Ιράν δήλωσε ότι θα ήταν διατεθειμένο να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα κατά των κυρώσεων της ΕΕ, περιορίζοντας τις δικές της προμήθειες. Ο υπουργός Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Bijan Namdar Zanganeh, δήλωσε το Σαββατοκύριακο: «Ως μια χώρα ικανή να παρέχει φυσικό αέριο σε πολύ μεγάλες ποσότητες, το Ιράν είναι πάντα πρόθυμο

να είναι παρόν στην αγορά της Ευρώπης, είτε μέσω αγωγών ή μέσω μορφής LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου).

Ο ενεργειακός εφοδιασμός από το Ιράν – της χώρας με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο- έχει περιοριστεί από τις κυρώσεις που αποσκοπούν στην περιστολή του πυρηνικού του προγράμματος. Ωστόσο, μια πρόσφατη συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να κάνει την Τεχεράνη ξανά έναν σημαντικό παγκόσμιο προμηθευτή, σε μια εποχή όπου οι αγορές ανησυχούν για την αξιοπιστία της Ρωσίας στον απόηχο της κρίσης της Ουκρανίας. Τα αποθέματα σε όλη την Ευρώπη φαίνεται να είναι αρκετά υψηλά ώστε να απορροφήσουν τυχόν βραχυπρόθεσμη διακοπή του εφοδιασμού από τη Μόσχα και να αντισταθμίσουν την ανάγκη εξεύρεσης νέων εισαγωγών αμέσως.
Τα στοιχεία από την αμερικανική Energy Information Administration δείχνουν ότι η Ρωσία κυριαρχεί στην αγορά προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης, παρέχοντας το 76% των εξαγωγών της σε πετρέλαιο θέρμανσης στην περιοχή, το περασμένο έτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν την κρίση της Ουκρανίας σε μια τηλεφωνική κλήση την Κυριακή και την προμήθεια και μεταφορά φυσικού αερίου, με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης στη Βαρσοβία. Στη Βαρσοβία την Παρασκευή, η Ρωσία απείλησε να κόψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ουκρανία τον Ιούνιο, εάν δεν λάβει προπληρωμή.

Το Ιράν είναι επίσης πρόθυμο να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει εν όψει των πυρηνικών διαπραγματεύσεων το προσεχές καλοκαίρι. Ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, όπως η Statoil, είχαν βοηθήσει στην ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στον Περσικό Κόλπο πριν από την επιβολή κυρώσεων. Η Τεχεράνη σχεδιάζει και πάλι να ανοίξει εκ νέου κεφάλαια πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ξένες επενδύσεις. Η Τεχεράνη χρειάζεται χρηματοδότηση, δεδομένου ότι σχεδιάζει να επενδύσει 14 δις δολάρια στην ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που μοιράζεται με τις γειτονικές χώρες στον Περσικό Κόλπο. Τα πεδία South Pars, σε συνδυασμό με την περιοχή North Dome του Κατάρ εκτιμάται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι έχουν 1.800 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 51 δις βαρέλια συμπυκνωμένου φυσικού αερίου - ένα υψηλής αξίας πετρελαιοειδές. Η περιοχή έχει κάνει το Κατάρ τον μεγαλύτερο αποστολέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και μια παγκόσμια ενεργειακή υπερδύναμη.

Η ανάπτυξη της περιοχής South Pars, που ανακαλύφθηκε το 1990, μαστίζεται από τεχνικά προβλήματα, συμβατικές διαφορές και την επιβολή των κυρώσεων που ανάγκασε τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου (IOCs) να υποχωρήσουν. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τον κεντρικό τερματικό σταθμό εξαγωγής του Ιράκ στη Βασόρα έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2003. Το Ιράκ παράγει σήμερα περίπου 2,6 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.

http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/energy/10808037/Iran-offers-Europe-gas-amid-Russian-energy-embargo-fears.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα