Ευνοϊκοί όροι για ληξιπρόθεσμα χρέη

Μια ακόμη ευκαιρία, πιθανότατα την τελευταία με τόσο ευνοϊκούς όρους, έχουν χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστάνε λεφτά στην εφορία και τα χρέη τους έχουν κριθεί ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Οι δόσεις απεριόριστες, εκπτώσεις από τις προσαυξήσεις και γενικά ευνοϊκή μεταχείριση όσων αποδείξουν την οικονομική τους αδυναμία και δεν είναι κατ’ επάγγελμα και καθ’ έξιν φοροφυγάδες. Το ζήτημα είναι, πάντως, αν υπάρχουν λεφτά έστω και για μικρές δόσεις καθώς η φοροδοτική ικανότητα πολλών

Ελλήνων έχει φτάσει στο τέλος της.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται:

1. Οι ληξιπρόθεσμες έως την 31η Δεκεμβρίου 2012 οφειλές που είναι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα τελωνεία, δύναται κατόπιν αίτησης των οφειλετών και εφόσον συντρέχει πραγματική οικονομική αδυναμία να ρυθμίζονται έως 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και να καταβάλλονται ως εξής:

α) με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 50%, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί άπαξ … έως και τις 30/6/2013.

β) με απαλλαγή από το 40% των προσαυξήσεων , εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2014

γ) με απαλλαγή από το 35% των προσαυξήσεων , εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2015

δ) με απαλλαγή από το 30% των προσαυξήσεων εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2016.

ε) με απαλλαγή από το 25% των προσαυξήσεων εφόσον η οφειλή εξοφληθεί έως και τις 30/6/2017.

Για να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς επίσης και να μην έχουν απλήρωτες οφειλές με ημερομηνία καταβολής από την 1η/1/2013 και μετά.

Η ρύθμιση χορηγείται μόνο στην περίπτωση που ο αιτών αποδεικνύει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ύψος της μηνιαίας δόσης.

Κατ΄ εξαίρεση τα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πρόγραμμα δόσεων της παραπάνω ρύθμισης, έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες έως 31/12/2012 οφειλές τους προς τις ΔΟΥ ή τα τελωνεία με περισσότερες από 48 μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το εισόδημά τους αλλά χωρίς το ευεργέτημα της απαλλαγής από ένα μέρος των προσαυξήσεων.

Με νομοθετική διάταξη εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά φορολογικά κριτήρια.

Ειδικότερα, με έξι κριτήρια θα προσδιορίζεται εφεξής το τεκμαρτό εισόδημα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση 5,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.

Τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και εισοδήματα των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα καθορίζονται με βάση πληροφορίες που θα συλλέγουν οι φοροελεγκτές για την πραγματική ρευστότητα, το επίπεδο διαβίωσης και την περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου.

Keywords
Τυχαία Θέματα