Ευρωομόλογα: Το θέμα που θα μπορούσε να συντρίψει την Ευρώπη

Θα θέλατε να γίνετε συνεταίροι με μια παρέα ατόμων εθισμένων στα χρέη, που δεν έχουν καμιά διάθεση να μειώσουν τις άγριες σπατάλες τους;

Σίγουρα όχι.

Αυτό είναι όμως κάτι, που όλοι ζητούν από την Γερμανία να κάνει.

Όλο και περισσότερο, τα ευρωομόλογα αρχίζουν να θεωρούνται ως η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση στην κρίση του ευρώ.

Τα ευρωομόλογα θα αντιπροσωπεύουν χρέος που εκδίδουν από κοινού και οι 17 χώρες μέλη

της ευρωζώνης. Έτσι, όλες θα απολαμβάνουν την ίδια πιστωτική αξιολόγηση με την Γερμανία, με αποτέλεσμα να πέσουν κατακόρυφα τα κόστη δανεισμού χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, κ.ά.

Θα αυξηθούν όμως τα αντίστοιχα κόστη της Γερμανίας. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί, πως η Γερμανία θα πρέπει να πληρώνει €50 δισ επιπλέον ανά έτος. Για αυτό και το Βερολίνο δεν πετάει απ τη χαρά του με την πρόταση για ευρωομόλογα.

Επιμένει όμως ο νέος Γάλλος πρόεδρος, με την στήριξη μάλιστα του ΔΝΤ, και της Ιταλίας.

Στο τέλος, η Γερμανία μπορεί να ενδώσει και το ευρώ να σωθεί. Αν όχι, τότε τα ευρωομόλογα μπορεί να αποτελέσουν την αιτία διάλυσης της ευρωζώνης.

Είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίζουμε τους Γερμανούς ως τους κακούς της υπόθεσης, αλλά ας μπούμε για λίγο στη θέση τους. Αν είχαμε συγγενείς που ξοδεύουν ασύστολα και που ήδη χρωστούσαν $100.000 στις πιστωτικές τους κάρτες, θα συνυπογράφαμε ένα νέο δάνειο τους ως συνεγγυητές; Μάλλον όχι.

Οι πρόσφατες εκλογές στην Γαλλία και στην Ελλάδα, απέδειξαν ότι οι δυο αυτοί  λαοί απορρίπτουν την λιτότητα. Αυτό που θέλουν είναι η επιστροφή στην προηγούμενη ευημερία που είχαν, η οποία βασιζόταν στο χρέος. Δυστυχώς, η Γερμανία αρνείται να τους κάνει το χατίρι. Για αυτό και ο Ολάντ πιέζει τόσο πολύ για την έκδοση ευρωομολόγων. Θέλει όλα τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν την πιστωτική αξιοπιστία του Βερολίνου και να ξαναρχίσουν να δανείζονται από δω κι από κει.

Η Γερμανία αρνείται, επειδή φοβάται πως στο τέλος η υπόλοιπη ευρωζώνη θα την συμπαρασύρει κι αυτήν στην καταστροφή. Την ίδια άρνηση προβάλλουν και οι Αυστρία, Φιλανδία, και Ολλανδία. Όπως δήλωσε η Μέρκελ: «Δεν πρέπει να ξοδεύεις πιο πολλά από όσα κερδίζεις. Αυτό το πολύ απλό, έχει οδηγήσει σε τόσες διαμάχες…». Και μάλλον έχει δίκιο.

Δεν πρέπει οι άνθρωποι να ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους. Όταν το κάνουν, το συνηθίζουν, και μόλις έρθει ο λογαριασμός, τρελαίνονται. Οι Γερμανοί δεν θέλουν να κάνουν θυσίες για να μπορούν οι Γάλλοι, οι  Ιταλοί και οι Έλληνες να δανείζονται με αφροσύνη. Γιατί να το θέλουν;

Εξάλλου,  όπως λένε οι Γερμανοί, τα ευρωομόλογα απαγορεύονται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Από την άλλη όμως, πολιτικοί όπως ο Ολάντ θεωρούν την λιτότητα αδιέξοδο, που θα ρίξει κατά πολύ το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων. Και σ αυτό έχουν δίκιο.

Βέβαια, όποιος ζει πέρα από τα μέσα του, και στο τέλος έρθει αντιμέτωπος με τον λογαριασμό, ξέρει πολύ καλά πως αυτή είναι μια οδυνηρή εμπειρία. Και αποτελεί ντροπή για τους Ευρωπαίους να εκλιπαρούν την Γερμανία για οικονομική βοήθεια.

Αν η Γερμ

Keywords
Τυχαία Θέματα