Ευρωπαϊκό μήνυμα για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να στείλουν απόψε το μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την τήρηση από την πλευρά της χώρας μας των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα συζητηθούν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Όπως ανέφεραν χθες το βράδυ ευρωπαϊκές

πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, η συζήτηση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν θα είναι περιορισμένη σε επίπεδο ευρωζώνης, αλλά διευρυμένη ώστε να συμμετάσχουν και οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες. Την επιθυμία αυτή εξέφρασαν τόσο η Βρετανία όσο και άλλες χώρες που δεν μετέχουν στο ευρώ, θεωρώντας ότι οι εξελίξεις στην ευρωζώνη επηρεάζουν άμεσα και τις δικές τους οικονομίες.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στην αποψινή συνάντηση, που θα έχει τη μορφή δείπνου, δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει κυβέρνηση που θα μπορούσε να συζητήσει και να διαπραγματευθεί με τους εταίρους και επιπλέον δεν θέλουν να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στα εσωτερικά τις χώρας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Με δεδομένη την παραπάνω θέση, θεωρείται σχεδόν βέβαιο στις Βρυξέλλες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κινηθούν στο πλαίσιο της δήλωσης που έκαναν το Σάββατο στις ΗΠΑ οι ηγέτες της ομάδας G8 (οι πλουσιότερες χώρες του πλανήτη), με την οποία εξέφρασαν την επιθυμία να παραμείνει η ευρωζώνη ενιαία με την Ελλάδα στις τάξεις της, τηρώντας (η χώρα μας) τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η θέση αυτή θα έχει τη μορφή γραπτής δήλωσης ή θα διατυπωθεί προφορικά μετά το τέλος του δείπνου εργασίας από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση που θα κάνει για τη χώρα μας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πιστεύει και έχει δηλώσει δημόσια πως η ευρωζώνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσχοβισί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «πρέπει να στηρίξουμε στην Ελλάδα τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, προωθώντας συγκεκριμένα μέτρα για την ανάπτυξη, που θα ξαναδώσουν ελπίδα στους Έλληνες». «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα επιθυμεί και θα πράξει τα δέοντα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ», ανέφερε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί με την παραπάνω θέση συμφωνεί και ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (συναντήθηκε μαζί του τη Δευτέρα στο Βερολίνο).

Χθες, και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, υπογράμμισε ότι το μήνυμα της Επιτροπής προς τον ελληνικό λαό είναι ότι θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και του ευρώ, προσθέτοντας ότι οι εταίροι και η Κομισιόν είναι έτοιμοι να σταθούν στο πλευρό της χώρας στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα