Φόβοι για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Φόβοι για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, με μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στο σύστημα υγείας, εκφράζουν όλο και περισσότεροι. Τα Ταμεία βρίσκονται υπό κατάρρευση, κυρίως λόγω της ανασφάλιστης εργασίας που σαρώνει όλη τη χώρα αλλά κι επειδή κανείς δεν πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, κυρίως στο ταμείο των επαγγελματιών, τον ΟΑΕΕ.

Υπό το βάρος του επαπειλούμενου

νέου ανοίγματος του ασφαλιστικού, το υπουργείο Εργασίας, προχωρά σε εκτεταμένες έρευνες σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να εντοπίσει τη «μαύρη» εργασία που καλπάζει. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού, οι επιχειρηματίες φαίνεται ότι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν κέρδη χωρίς να υπολογίζουν το κράτος και την κατάσταση που βρίσκονται. Αλλοδαποί που δεν δηλώνονται ποτέ και πληρώνονται 300 ευρώ το μήνα χωρίς ασφάλιση, Έλληνες που απειλούνται με απόλυση και εργάζονται με μισθούς πείνας, κυρίως σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι εντυπωσιακά:

Η αδήλωτη εργασία το 2010 έφτανε το 25%, το 2011 το 30%, το 2012 το 38,2% και δεν σταματά αφού το πρώτο εξάμηνο του 2013 έφτασε το 38,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ. Δηλαδή 4 στους 10 εργαζόμενους δεν έχουν ασφάλιση! Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έλεγχο που έγινε πρόσφατα από την Οικονομική Αστυνομία, σε ξενοδοχείο στην Κρήτη βρέθηκαν 49 ανασφάλιστοι σε σύνολο… 51 εργαζομένων. Πιθανότατα οι δύο ασφαλισμένοι να ήταν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Επικαλούμενος τα στοιχεία του ΣΕΠΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης ανέφερε πως για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας: το α’ εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πρόστιμα, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πρόστιμα ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 28 επιχειρήσεις έχουν κλείσει μέχρι τώρα για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Δεν μας είπε ο κ. υπουργός πόσες από τις επιχειρήσεις αυτές ξανάνοιξαν την επόμενη ημέρα αλλά και πόσα πρόστιμα πληρώθηκαν. Διότι απ’ ότι μαθαίνουμε, οι επιχειρηματίες κάνουν ασφαλιστικά μέτρα και πετυχαίνουν αναστολή των ποινών με αποτέλεσμα να συνεχίζουν κανονικά να δουλεύουν το καλοκαίρι, πάλι με ανασφάλιστους εργαζόμενους.

«Η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη με τη νομιμότητα και τη συνέπεια. Η καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση. Πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι εργοδότες ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε, είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης, υπονομεύουν εντέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους πριονίζουν το “κλαδί που κάθονται”. Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο λογαριασμός θα γυρίσει ξανά σε αυτούς μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών».

Δυστυχώς, το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί. Θα έρθει ο Οκτώβριος και η τρόικα θα απαιτήσει εκ νέου άνοιγμα του ασφαλιστικού διότι τα ταμεία θα έχουν καταρρεύσει. Και τότε θα πληρώσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, όχι μόνο τα λαμόγια που απασχολούν «μαύρους» εργαζόμενους, αλλά και την ανικανότητα της εκάστοτε εξουσίας να αντιμετωπίσει ένα φαινόμενο που αντί να μειώνεται, αυξάνεται συνεχώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα