Για μετά τις εκλογές πάει και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η… επιτυχημένη κυβέρνηση Παπαδήμου, όπως πολλοί αρέσκονται να λένε, πάει όλα τα κρίσιμα θέματα για μετά τις εκλογές. Οι αλλαγές στην παιδεία, οι αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις, τα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κ.λπ.

Τώρα, πάει πίσω και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτή που το Φεβρουάριο μας έλεγαν ότι αν δε γίνει Μάρτη θα χρεοκοπήσει το τραπεζικό σύστημα. Τώρα λοιπόν, μια σειρά από προβλήματα τινάζουν προς το παρόν στον αέρα τη διαδικασία και κληροδοτούν στην επόμενη κυβέρνηση ένα ακόμη πρόβλημα.

Όπως αποφασίστηκε, τα λεφτά θα δοθούν, οι όροι με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, πάνε για το Μάιο.

Η συνάντηση Παπαδήμου – Προβόπουλου επιβεβαίωσε το αδιέξοδο, κυρίως ως προς το ύψος των κεφαλαίων  με τα οποία θα πρέπει να ενισχυθεί το κάθε πιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να πληροί τα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας.

Δυσεπίλυτο πρόβλημα και το τι θα γίνει με Αγροτική και Ταμιευτήριο που είναι κρατικές τράπεζες και πρέπει ν βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν.

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφέρουν ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, έτσι ώστε να καλύψουν τις ζημιές από το PSI και τις διαγραφές των επισφαλών δανείων όπως αυτές προσδιορίζονται στο διαγνωστικό έλεγχο που διενήργησε η Black Rock θα φτάσουν στα 50 δις. Ευρώ. Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πιστωθεί περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν για το σκοπό αυτό άλλα 25 δισεκατομμύρια ενώ 23,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο. Η χρηματοδότηση θα είναι πιθανότατα με τη μορφή βραχυπρόθεσμων ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), και θα είναι σε δεσμευμένο λογαριασμό μέχρι να χρησιμοποιηθούν.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα σχέδια βιωσιμότητας των ελληνικών και μέχρι τέλος Απριλίου οι τράπεζες θα έπρεπε να έχουν υποβάλλει τα σχέδια για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση η οποία θα πρέπει να γίνει και με τη συνδρομή των υφισταμένων μετόχων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών θα πρέπει να συνεισφέρουν περί τα 3 δισ. Ευρώ. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα πρέπει να συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες, προκειμένου οι μετοχές που θα λάβει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μην έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Εν συνεχεία η συνδυασμένη αυτή διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2013 οι τράπεζες να περάσουν με επιτυχία το νέο κύκλο stress tests στα οποία θα υποβληθούν.

Συγκεκριμένα μέχρι τότε ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας θα πρέπει να έχει φθάσει το 10%.

Για τις τράπεζες εκείνες οι οποίες θα υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια αύξησης κεφαλαίου, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να λάβουν κρατική στήριξη, κατά τρόπο που να δίνει στον

Keywords
Τυχαία Θέματα