Για την ψυχή της Ιστορίας

Του Γιώργου Κ. Στράτου

Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα πράγματα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας αυτόν τον καιρό είναι η αναγέννηση της μυθοπλασίας. Εις πείσμα της μαυρίλας και του πέπλου σήψης και ανικανότητας που απλώνεται παντού, νέες τηλεοπτικές σειρές, φτιαγμένες από άξιους δημιουργούς, έρχονται να φωτίσουν περιόδους της Ιστορίας και της κοινωνικής ζωής μας. Είναι μία καλή αρχή μπας και αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε, μπας και θελήσουμε να μάθουμε και να θυμηθούμε…

Μια τέτοια σειρά αποτελούν οι «Ψυχοκόρες», που προβάλλονται από τον ΑΝΤ1,

σε σενάριο της Πένυς Φυλακτάκη και του Βαγγέλη Νάση και σκηνοθεσία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη. Στο τέλος του Εμφυλίου οι τέσσερις αδελφές Πολύζου αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, ένα ορεινό χωριό της Ροδόπης, και να γίνουν ψυχοκόρες στην πρωτεύουσα. Η μητέρα τους, λίγο προτού πεθάνει, τις είχε ορκίσει να μη χωρίσουν ποτέ. Αυτό θα συμβεί χωρίς τη θέλησή τους, κι έτσι θα βρεθούν σε τρία διαφορετικά σπίτια. Το καθένα από αυτά και οι άνθρωποί του αποτελούν τμήμα της τοιχογραφίας της μεταπολεμικής-μετεμφυλιακής Ελλάδος. Η εξαιρετική αναβίωσή τους από τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της σειράς οδηγεί σε επιθυμητούς συνειρμούς, για να αποκτήσει ο ενδιαφερόμενος περισσότερες πληροφορίες για την εποχή που καθόρισε την τύχη μας μέχρι σήμερα.

Από το αρχοντικό του Κοσμά και της Νέλλας Κοτρώτση, πλούσιων και ψυχρών ανθρώπων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία και το χρήμα, η Μαρίκα και η Δεσποινιώ μάς θυμίζουν την Έκθεση Πόρτερ, που συνέταξε ο Πολ Α. Πόρτερ, επικεφαλής του κλιμακίου Αμερικανών εμπειρογνωμόνων που ήρθε στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1947, για να επιβλέψει τη διάθεση της οικονομικής βοήθειας που μας δόθηκε σε συνέχεια του δόγματος Τρούμαν.

Η Βασιλική, από το σπίτι του πολιτικού και αριστοκράτη Βαγγέλη Αρδίτη και της κόρης του Μάγιας, μας καλεί να ξεφυλλίσουμε δύο εξαιρετικά βιβλία: «Οι δωσίλογοι – Ένοπλη, πολιτική και οικονομική συνεργασία στα χρόνια της Κατοχής» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) και «Δίκες των Δοσιλόγων 1944-1949» του Δημήτρη Κουσουρή (εκδόσεις Πόλις).

Από την Κρυοπηγή Τριπόλεως και το σπίτι του Ηλία και της Ευανθίας Νάτση, η Φρόσω θα μας γνωρίσει όλα τα «σκοτάδια» της υπαίθρου, την υποκρισία, τη χυδαιότητα, την παλιανθρωπιά και όλα όσα τη ρήμαξαν, διώχνοντας τα καλύτερα και πιο προκομμένα παιδιά της. Στο πετσί της θα νιώσει τα έργα εκείνων που οι «σπορές» τους ευθύνονται για τον διπλασιασμό των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα από το 2020 μέχρι σήμερα…

Ένα απόσπασμα από την Έκθεση Πόρτερ θα μπορούσε να είναι τρέιλερ της σειράς! Γράφει ο Αμερικανός δικηγόρος: «Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού, υπάρχει μια χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χειρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα. Υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία εις το βιοτικόν επίπεδον και τα εισοδήματα ανά την Ελλάδα. Οι κερδίζοντες, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι έμποροι, οι κερδοσκόποι και οι μαυραγορίται, διάγουν εν πλούτω και χλιδή, το πρόβλημα δε αυτό ουδεμία κυβέρνησις το αντιμετώπισεν αποτελεσματικώς. Εν τω μεταξύ, αι λαϊκαί μάζαι περνούν μιαν αθλίαν ζωή». Ακόμη και οι ΗΠΑ πιο πονόψυχες υπήρξαν με την «ψυχοκόρη» τους από τις ντόπιες κυρίες τους…

The post Για την ψυχή της Ιστορίας appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα