Γιατί η Βρετανία δεν χρειάζεται την Ε.Ε.

15:19 2/2/2012 - Πηγή: Antinews

Για κάποιους, η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron να μην συμμετάσχει στο νέο σχέδιο διάσωσης του ευρώ, καθιστά την χώρα του ασήμαντη στην παγκόσμια σκηνή.

Όμως, με αυτή του τη στάση, ο Cameron όχι απλά εξέφρασε την αντίθεσή του σε μια Ευρώπη που θα βρίσκεται υπό γερμανική ηγεσία, αλλά επανέφερε την Βρετανία στον ιστορικό της ρόλο ως κέντρο του Αγγλόφωνου κόσμου. Πρόκειται για μια κίνηση που βοηθά την χώρα του να απομακρυνθεί από τον παλιό κόσμο, που βρίσκεται σήμερα σε παρακμή.

Ιστορικά, οι πολιτισμικοί

δεσμοί αποδείχθηκαν πολύ πιο ισχυροί από ότι οι γεωγραφικοί, ή οι ιδεολογικοί. Οι πιο ισχυροί πολιτισμοί, αυτοί δηλαδή που επηρέασαν, όπως ο ελληνικός, ο ρωμαϊκός, ο αραβικός, ο κινέζικος, ο μογγολικός, αλλά και η βρετανική αυτοκρατορία, μοιράζονταν αυτού του είδους τις πολιτισμικές σχέσεις.

Όπως οι άλλες δυο μεγάλες παγκόσμιες «φυλές», οι Κινέζοι, και οι Ινδοί, έτσι και οι Άγγλοι μοιράζονται βαθιά ριζωμένες κοινές αξίες. Σε αντίθεση με τους νησιώτες Ιάπωνες, ή τους Γερμανούς, οι παγκόσμιες φυλές είναι διεθνείς και γεωγραφικά εξαπλωμένες. Δεν μοιράζονται μόνο οικονομικούς δεσμούς, αλλά και «ομαδικά συναισθήματα», που καθορίζονται από την κουζίνα, την γλώσσα, την ιστορία, τα πνευματικά και πολιτικά τους ιδανικά.

Οι Βρετανοί είναι ξαδέλφια των Αμερικανών, των Καναδών, των Αυστραλών, και των Νεοζηλανδών, κάτι που δεν είναι ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Γερμανοί, αλλά ούτε και οι Ιταλοί. Όταν μεταναστεύουν οι νεαροί μορφωμένοι Βρετανοί, δεν πάνε στη Γερμανία, ή στη Κίνα, αλλά σε κάποια αγγλόφωνη χώρα. Μπορεί οι συνταξιούχοι να κατευθύνονται προς την ηλιόλουστη Ισπανία, ή την γαλλική Ριβιέρα, αλλά αυτοί που θέλουν να σταδιοδρομήσουν πηγαίνουν σε αγγλόφωνα κράτη.

Σημαντικές είναι επίσης οι σχέσεις των Βρετανών με κάποιες πρώην αποικίες όπως η Ινδία, η Νότιος Αφρική, και η Νιγηρία, που μπορεί να μην αποτελούνται από λευκούς, αλλά λειτουργούν στην αγγλική, και διατηρούν σημαντικούς δεσμούς με την μητρική χώρα.

Η θέση του Λονδίνου ως παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, που αποτελεί βασικό λόγο για την απόφαση του Cameron να απομακρυνθεί από την ΕΕ, δεν βασίζεται στην ΕΕ, αλλά στις πρώην αγγλικές αποικίες.

Η Βρετανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδυτής στον πλανήτη, και ο πρώτος στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν και την Νο1 αγορά για τις βρετανικές εξαγωγές. Μεγάλο οικονομικό  ρόλο παίζει η Βρετανία και στην Ν. Αφρική, στη Σιγκαπούρη, και στην Ινδία, όπου θεωρείται ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος επενδυτής.

Υπ’ αυτήν την έννοια, η «Αγγλόσφαιρα», συμπεριλαμβανομένων κάποιων τόπων όπως είναι η Ινδία, αποτελεί μια διεθνή οικογένεια. Αν και πολλοί πολιτικοί αδιαφορούν για αυτήν, ορίζοντας τον κόσμο με βάση την γεωγραφική εγγύτητα, εν τούτοις αυτοί οι παγκόσμιοι δεσμοί παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Δείτε την μοίρα της νησιώτικης Ιαπωνίας, που στερούμενη κάποιας διασποράς, αναγκάζεται να κλειστεί στον εαυτό της. Κάτι ανάλογο ισχύει και με την ΕΕ, που σε αυτή την μετά-Χριστιανική της φάση, δεν έχει κάποια κοινά

Keywords
Τυχαία Θέματα