Γιατί οι ΗΠΑ «κυνηγούν» τη FIFA;

Τα τελευταία χρόνια η FIFA έχει έρθει πολλές φορές στο προσκήνιο, όχι επειδή επιβάλει τους κανόνες της στο ποδόσφαιρο αλλά… εκτός, μέσω σκοτεινών συμφωνιών που αφορούν το πιο επικερδές άθλημα του κόσμου.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ασχολούνται με την υπόθεση θα μπορούσε να προκαλέσει έκπληξη. Το ποδόσφαιρο είναι πολύ λιγότερο δημοφιλές στη χώρα από το μπάσκετ και το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, από τα 14 μέλη της FIFA

που διώκονται, κανείς δεν είναι Αμερικανός. Γιατί λοιπόν η Αμερική επενέβη; Η πρώτη εντύπωση και η πρώτη αντίδραση στο ζήτημα αναφέρει απλώς πως εφόσον το αδίκημα συνέβη επί αμερικανικού εδάφους, θα έπρεπε να επιληφθεί και η αμερικανική δικαιοσύνη. Όμως η υπόθεση έχει πολύ βαθύτερες προεκτάσεις.

Σύμφωνα με την Λορέτα Λιντς, γενική εισαγγελέα των ΗΠΑ,οι ύποπτοι σχεδίασαν τις παράνομες πράξεις τους στην Αμερική, χρησιμοποίησαν το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα και σκόπευαν να εκμεταλλευτούν την αναπτυσσόμενη αμερικανική αγορά ποδοσφαίρου. Ιδού γιατί η υπόθεση αφορά τις ΗΠΑ άμεσα:

1. Μάικλ Γκαρσία

Το γεγονός ότι η FIFA έδωσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου για το 2018 στη Ρωσία και το 20220 στο Κατάρ, δεν άρεσε σε πολλούς. Ο Μάικλ Γκαρσία είναι δικηγόρος που ανέλαβε να πραγματοποιήσει έρευνα για τις δύο χώρες. Έπειτα από 18 μήνες κατέληξε σε μια έκθεση 350 σελίδων. Από αυτές η FIFA κράτησε την «περίληψη», δηλαδή μόλις 42 σελίδες, στις οποίες αναφέρεται σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και έδωσε στον εαυτό της άφεση αμαρτιών. Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Αμερικανού, που έκανε λόγο για «παραπλανητική και ελλιπή» απόφαση.

2. Τζέιμς Κόμεϊ και Λορέτα Λιντς

Πριν από τον Γκαρσία, την υπόθεση είχε αναλάβει ο Τζειμς Κόμεϊ, νυν διευθυντής του FBI, ο οποίος και κατέληξε στις κατηγορίες περί διαφθοράς. Η δικηγόρος που φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την αγωγή, Λορέτα Λιντς, επέβλεπε την υπόθεση στο Μπρούκλιν, προτού πάει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η αυθαίρετη απόφαση της FIFA να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για την ανάθεση των παγκοσμίων κυπέλλων δεν έγινε εύκολα αποδεκτή από το FBI, που συνέχισε τις έρευνες θέλοντας να διαπιστώσει αν έχει συμβεί κάτι παράνομο επί αμερικανικού εδάφους.

3. Τσακ Μπλέιζερ

Ο Τσακ Μπλέιζερ, ο Αμερικανός νο. 2 της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (CONCACAF) που έχει τα κεντρικά της γραφεία στη Φλόριντα, βρέθηκε ένοχος για υπόθεσης αδήλωτων εισοδημάτων ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013. Αυτή η υπόθεση βοήθησε τις αμερικανικές αρχές, καθώς τον χρησιμοποίησαν για να μάθουν περισσότερα για τις ύποπτες διεργασίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Τους παρείχε αρχεία και ηχογραφημένες συνομιλίες συναδέλφων του στη FIFA που υποδήλωναν περίεργες συναλλαγές.

4. Η CONCACAF

Με τον Μπλέιζερ ως συνεργό, οι αμερικανοί αξιωματούχοι έψαξαν αν η διαφθορά αγγίζει και τους αγώνες στην Αμερική. Και βρήκαν ότι όντως αυτό συμβαίνει. Ένας από τους κατηγορούμενους είναι ο Τζέφρι Γουεμπ, αντιπρόεδρος της FIFA και επικεφαλής της CONCACAF. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «χρησιμοποίησε τη θέση του για να λαμβάνει δωροδοκίες από στελέχη αθλητικού μάνατζμεντ». Ως αντάλλαγμα, τους πρόσφερε δικαιώματα στα μίντια, το μάρκετινγκ και τις χορηγίες για αγώνες στην Αμερική.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι οι συλληφθέντες έλαβαν δωροδοκίες που ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια από τις αρχές του 1990 ως σήμερα. Μόνο για το Copa America, 110 εκατ. δολάρια «άλλαξαν χέρια» με δωροδοκίες το 2016.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα